Een nieuwe orchidee aan de Noordzee

In maart 2020 werd er in Noordwijk een plantensoort ontdekt die nieuw is voor Nederland: de Hyacintorchis of Reuzenorchis. Het is een van de grootste orchideeënsoorten in Europa. De soort is nog niet eerder gezien in Nederland. Zes exemplaren zijn er afgelopen voorjaar ontdekt.

De reuzenorchis is een soort uit het Middellandse Zeegebied die zich door veranderingen in het klimaat steeds noordelijker langs de Atlantische kust heeft gevestigd. In Nederland komt ze voor in de Hollandse Duinen bij Noordwijk. Esmee Winkel kreeg de kans om als botanisch illustrator deze ontdekking vast te leggen. In samenwerking met Noordwijk en Staatsbosbeheer, een bijbehorende expositie en met prachtige botanische illustraties

Esmée Winkel werkt als wetenschappelijk illustrator voor Naturalis Biodiversity Center en is ook regelmatig in de Hortus botanicus Leiden te vinden. Haar werk heeft verschillende onderscheidingen mogen ontvangen zoals de Jill Smythies Medal van The Linnean Society of London en de Botanical Illustrator Award van de American Society of Botanical Artists.

Verkrijgbaar in de boekhandel en via onze partner knnvuitgeverij, hyacintorchis Een nieuwe orchidee aan de Noordzee