Bloeiwijzen kunnen verschillende benamingen hebben. Pluimen, aren, schermen en trossen zijn hier voorbeelden van. Het woord 'katje' is echter wel een van de meest opvallende.

De gelijkenis van deze ogenschijnlijk fluweelzachte bloeiwijze met de vacht van een kat heeft tot deze benaming geleid. In de 16e eeuw beschreef Rembert Dodoens, auteur van één van de eerste Nederlandse Flora's, een zogenaamd Kruydtboeck, de bloeiwijze van Hazelaars (Corylus), Berken (Betula) en Wilgen (Salix) als "gelijcke cattensteertkens." Kattenstaarten dus. Katjes bestaan doorgaans uit eenslachtige bloemen van óf het mannelijke óf het vrouwelijke geslacht.

Sommige soorten, zoals de Gewone Hazelaar (Corylus avellana), hebben alleen mannelijke katjes en zijn de vrouwelijke bloemen minder opvallend. De lengte van de katjes zorgt ervoor dat de bloemen bereikbaar zijn voor de wind, waardoor bestuiving gemakkelijk gemaakt wordt. Maar ook voor insecten zijn de opvallende bloemen aantrekkelijk. - foto: Boswilg (Salix caprea))

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 14 april 2017, © Flora van Nederland