De naam Ambrosia roept wellicht associaties op met het begrip Ambrozijn. In de Griekse mythologie wordt verhaald over de goden op de berg Olympus en hoe de goden zich daar te goed doen aan Ambrozijn, de godendrank bij uitstek.
Met dit gegeven uit de Griekse oudheid verwacht je misschien wel een heel bijzondere, mogelijk goddelijke, plant als we het hebben over de Ambrosia. En het moet gezegd worden: als je de Ambrosia, meer in het bijzonder de Alsemambrosia voor het eerst ziet met zijn veerdelig ingesneden fijne bladeren en de toch wel heel opvallende en uitzonderlijke naar beneden hangende kleine hoofdjes met bloemen, die als het ware een tros druiven lijken, dan kun je je voorstellen dat je de plant toch wel kunt waarderen. Dat horen we dan ook bij Flora van Nederland wel vaker: de Alsemambrosia wordt door een aantal mensen best gewaardeerd.
Maar in die op druiventrosjes lijkende bloeiwijzen zit nu juist het venijn. Het zijn allemaal mannelijk bloeiende piepkleine bloemen die verzameld zitten in die hangende hoofdjes. En die bloemen produceren enorme hoeveelheden stuifmeel of pollen. De bedoeling daarvan is dat het naar beneden vallende pollen de vrouwelijke bloemen, die wat lager in de plant zitten, bestuift en tot bevruchting en dus zaadzetting leidt.
Tot zover lijkt er niets aan de hand, maar nu komt het. Dat pollen bestaat uit miljoenen stuifmeelkorrels en is heel licht van gewicht en het wordt daardoor meegenomen met de wind. Die pollenkorrels zijn echter zeer sterk allergeen en veroorzaken bij mensen die er gevoelig voor zijn hooikoortsachtige klachten.
Aangezien Ambrosia een uit Amerika afkomstige hooikoortsveroorzakende plant is, die niet thuis hoort in onze natuurlijke flora, ook de Griekse godheden hebben deze plant niet gekend, wordt er elk jaar door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) campagne gevoerd om de plant te bestrijden en zodoende te voorkomen dat deze zich metterwoon definitief vestigt in onze wilde flora. Help daarom mee om hem te bestrijden, te beginnen in je eigen tuin als je hem daar vindt.
Bekijk het volledige plantenpaspoort met video van Alsemambrosia uit de Composietenfamilie
Door Maurice Martens, bijgewerkt 1 augustus 2024 © Flora van Nederland