In voedselbosranden kun je een natuurlijke omgeving combineren met het telen van eetbare gewassen. Denk aan hagen van grotere tuinen en perceelafscheidingen van boerenland tussen akkers en weilanden. Het nieuwe boek van Madelon Oostwoud, Voedselbosrand, is een inspirerend boek voor iedereen die met de principes van voedselbosbouw en permacultuur aan de slag wil.
Kleurrijke en geurende bloemen zijn het ‘uithangbord’ van bloeiende planten om insecten aan te trekken voor de bestuiving en dus bevruchting en voortplanting van de plantensoort. Je kunt dat in de natuur voortdurend zien gebeuren als je er een beetje op let tijdens het wandelen.
De meeste planten planten zich voort via zaden. Deze zijn vaak relatief groot en hebben dan ook veel aanpassingen nodig om zich te verspreiden, zoals vleugels, vruchten of vruchtpluis. Meer "primitieve" planten, zoals mossen, Paardenstaarten Wolfsklauwen en varens verspreiden het nageslacht via sporen.
Stoepplantjes herkennen voor beginners Hoe vaak lopen we niet achteloos langs stoepplantjes? Hoewel ze een onopvallend bestaan leiden, helpen ze mee de stad te verkoelen en dragen bij aan de biodiversiteit. Hoogste tijd dus om eens nader kennis te maken met deze taaie rakkers. Juist omdat ze spontaan gekomen zijn, zijn stoepplantjes duurzaam. Ze kunnen tegen het stadsklimaat, ze gedijen goed bij klimaatsveranderingen. Ze vragen geen kostbaar onderhoud, je hoeft ze geen water te geven en niet tegen ongedierte te bespuiten. Ze bieden voedsel en een schuilplaats aan bestuivers en andere insecten en nestmateriaal en zaadjes voor vogels.
Wat leeft er in je tuin? De wonderbaarlijke soortenrijkdom van een stadstuin. Renze Borkent ging op tuinsafari en ontdekte meer dan 1.200 soorten in een kleine stadstuin in Almere.
Het is een stormachtige zaterdagochtend. Twintig deelnemers van de IVN wildeplantencursus verzamelen zich in het Westerveldse Bos voor de traditionele winterwandeling. Het is niet koud, maar de wind waait hard en de grond ligt bezaaid met twijgen. Af en toe kraakt het vervaarlijk.
De akkerflora van Nederland is de laatste decennia erg achteruitgegaan. Nu blijkt elke akker uniek o.a. qua soort, ligging, gewassen en bewerking. Voor succesvol herstel en beheer moet je je percelen dus goed kennen en veel keuzes maken. Het boek bundelt tien jaar nieuwe en oude inzichten over bloemrijke akkers. Nooit eerder verscheen een dergelijk standaardwerk op het raakvlak tussen landbouw en natuurbeheer.
De Veluwe wordt gerekend tot de mooiste natuurgebieden in Nederland. Maar het is ook een gebied met diepgewortelde tegenstellingen: nat en droog, zwaar en licht, natuur en cultuur, bezinning en beleving. Bij zowel bewoners als bezoekers roepen ze een gevoel van verlangen én verwarring op. De vraag is dan ook wat de Veluwe zo boeiend maakt.
Elke week, het hele jaar door, zijn er eetbare bloemen te oogsten om op je bord te serveren. De vrolijke en inspirerende beeldcolumns in ‘Elke week bloemen op je bord’ nodigen je uit om in je tuin, op je balkon en zelfs in je vensterbank met eetbare natuur aan de slag te gaan.
Wat dacht je van Moederkruid? Is dat niet een heel toepasselijke plant met mooie geel-witte bloemen, die veel lijkt op Echte kamille dat vroeger ook moederkruid werd genoemd?
Overal om je heen zie je paddenstoelen. In allerlei kleuren, vormen en maten. Sommige eetbaar andere weer niet.De meest bekende functie van een paddenstoel, of eigenlijk de schimmel - de paddenstoel is het voortplantingsorgaan van een schimmel - is het opruimen van dood materiaal.