Taubergiessen is een prachtig natuurgebied, direct ten oosten van de Rijn in de buurt van Offenburg in Baden-Württemberg. We hebben daar al menig keer de natuur bewonderd. Het gebied bestaat uit diverse snelstromende Rijnstrangen en de daarbij behorende natte graslanden. Het gebied is rijk aan wilde orchideeën.
Tot zover het goede nieuws. In de afgelopen maand mei echter zijn duizenden orchideeën moedwillig uit de grond verwijderd. Aanvankelijk werd gedacht dat wilde zwijnen de mogelijke boosdoeners waren op zoek naar de knollen in de grond. Maar de bewijzen dat het menselijk werk is, zijn overduidelijk, aldus een interview met een biologe, Silke Keil, in de Badische Zeitung, zo lazen we onlangs, wederom op wandelvakantie in het Schwarzwald.
De orchideeën, van het geslacht Ophrys of Spiegelorchis, zijn met een scherp voorwerp, een handschep waarschijnlijk, keurig uit de grond gehaald. De knollen zijn verzameld en de planten bleken gewoon achtergelaten op de groeiplaatsen. Moedwillig zijn zo meerdere duizenden knollen verzameld.
Blijkbaar loont de handel in orchideeënknollen en zijn “liefhebbers” bereid om deze af te nemen om hun tuin mee te versieren. In de krant stond dan ook een oproep om op te letten wanneer orchideeënknollen worden aangeboden bijvoorbeeld via internetveilingen. Mocht je iets dergelijks ervaren, waarschuw dan de politie, aldus de krant.

Maurice Martens, © Flora van Nederland