Groot is deze familie, met drie geslachten, niet maar het geslacht Wolfsmelk kent wel een flink aantal soorten die heel algemeen voorkomen.
De planten hebben vaak wit giftig melksap en dat geldt voor het hiervoor genoemd de geslacht Wolfsmelk. Hierin komen eenhuizige soorten voor met enkelvoudige bladeren, die verspreid of tegenoverstaand aan de stengels zijn ingeplant. Tijdens de bloei vallen de wel heel vreemd gevormde bloemen op. Het is een samenstel van tot meeldraden gereduceeerde mannelijke bloemen en een gesteelde vrouwelijke bloem. Dit geheel wordt omgeven door een aantal bladeren die een soort van omwindsel vormen. We noemen deze typische en afwijkende bloemvorm een cyathium. De vruchten zijn driedelige bolvormige splitvuchten.
Ook een tweede geslacht kom je regelmatig tegen, dat is Bingelkruid. Deze planten zijn of mannelijk bloeiend of vrouwelijk bloeiend en dus tweehuizig. Ze hebben geen melksap zoals de Wolfsmelken, maar zijn ook giftig. De bloemen zijn ook nogal gereduceerd. De vruchten van de Bingelkruiden lijken best wel op die van de Wolfsmelken, het zijn ook bolvormige splitvruchten, die sterk behaard zijn.
Het laatste geslacht is de dodelijk giftige Wonderboom, die enkel als tuinplant bekend is en derhalve niet in onze florawebsite is opgenomen.