Video Determinatie

Klimopereprijs - Veronica hederifolia

De in bossen, akkers en een enkele keer in de stad op muren te vinden Klimopereprijs, Veronica hederifolia L., valt niet alleen op door zijn ontzettend kleine licht lila kleurige bloemetjes, maar vooral door de vorm van de bladeren die erg lijkt op het gelobde blad van Klimop. De bloemtjes staan op stelen in de oksels van de schutbladeren, die verspreid aan de stelen zitten. In de ondergroei van bossen en op akkers vind je de laag blijvende planten liggend op de bodem, terwijl de toppen van de stengels in het deel waar de bloemen te vinden zijn zich enigszins oprichten. De 2-2,5 mm grote tere bloemetjes zijn tweezijdig symmetrisch. Later ontwikkelt zich een doosvrucht die omgeven blijft door de vier hartvormige kelkblaadjes. De hele plant is zacht behaard.

Klik op een foto voor kenmerk met uitleg:
Verspreidingskaart
Ecologische parameters

Een weinige opvallende vertegenwoordiger uit de Weegbreefamilie of Plantaginaceae, is Klimopereprijs, Veronica hederifolia L., die tot voor enige jaren werd ingedeeld in de familie van de Scrophulariaceae (of Helmkruidfamilie).

Klimopereprijs heeft rondachtige tot niervormige bladeren van zo'n 1,5 cm groot die 5-7 lobben hebben waarbij de middelste lob duidelijk het grootst is. Het blad heeft daardoor veel weg van een klein Klimopblad. De bladeren staan onderaan de liggende stengels tegenover elkaar, maar verderop staan ze verspreid en in ieder bladoksel ontwikkelt zich een bloemetje. De planten zijn zacht behaard en de kleur is vrij lichtgroen.

De kleine bloemetjes hebben tweezijdig symmetrische bloemkronen van 2-2,5 mm groot en de fijne bloemetjes hebben een licht blauwe tot licht lila kleur. De vier kelkblaadjes hebben een hartvorm en drukken tegen elkaar aan, zeker in de vruchttijd. De doosvrucht die zich na bevruchting ontwikkelt is ingesnoerd en lijkt daardoor vierlobbig.

Het zaad kiemt meestal in het najaar en de jonge planten overwinteren waardoor ze in het vroege voorjaar zich snel kunnen uitbreiden en daardoor al in maart kunnen bloeien.

De zaden die zich in de doosvrucht ontwikkelen zijn schotelvormig. Ze hebben een oliehoudend aanhangsel, een zogenaamd mierenbroodje. Ze komen vrij als de vrucht verrot.

MM_120402

Hoofdgroep:
Plantenfamilie:
Plantengeslacht:
Ereprijs - Veronica
Plantvorm:
kruid
Plantgrootte:
0.05 - 0.30 meter
Bloeiperiode:
Bloemkleuren:
lila, lichtblauw
Bloeiwijze:
alleenstaande bloem
Bloemvormen:
tweezijdig symmetrisch, buisvormig
Bloemtype:
tweeslachtig
Bloembladen:
4 kelkbladen, 4 kroonbladen
Meeldraden:
2 meeldraden
Vruchtbeginsel:
bovenstandig
Stijlen:
1
Stempels:
1
Vrucht:
doosvrucht
Zaden:
-
Stengels:
rechtopstaand, behaard, liggend, kruipend
Schors:
-
Bladstanden:
tegenoverstaand, verspreid
Bladvorm:
niervormig
Bladrand:
gelobd
Ondergronds deel:
internodiën wortels
Plantengemeenschappen:

Het areaal van de Ereprijzen omvat voornamelijk het noordelijk halfrond.

De plantensoort 'Klimopereprijs' komt voor in de volgende plantenassociaties:

Van deze soort zijn twee ondersoorten bekend, waarvan er een wat donkerder van kleur is en die op akkers voorkomt. Dit is de ondersoort Akkerklimopereprijs of subspecies "hederifolia". De andere meer lichtgroenkleurige ondersoort is de Bosklimopereprijs of subspecies "lucorum".

Voor meer uitgebreide informatie over de relaties met andere organismen, het milieu en de ecologie van Klimopereprijs verwijzen wij naar Weeda, E.J. et al., (1988) Nederlandse oecologische Flora. Wilde planten en hun relaties. Deel 3: 225.

Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Meijden, R. van der (2005) Heukels' Flora van Nederland, 23ste druk: 534. Of met de nieuwe 24ste druk van deze flora: Duistermaat, L. (2020) Heukels' Flora van Nederland: 652.

Een andere determinatie is mogelijk met Heijmans, E., Heinsius, H.W. en Thijsse, Jac.P. (1983) Geïllustreerde flora van Nederland, 22ste druk: 876.

Uitspraak wetenschappelijke naam: Verónica hederifólia