Biestarwegras is een poniersoort op de open strandvlakte die aantreft tussen de zee en de duinen. De soort is niet alleen zouttolerant, maar heeft zelfs zoutwater nodig. Het is de eerste plant die zich kan vestigen langs de zeereep en begint al snel met het invangen van zand. Daardoor wordt het maaiveld in de directe omgeving wat hoger en dat bevordert de groei. Ook het wortelstelsel groeit met verticale wortelstokken in de diepte en met de worteluitlopers bezet de plant een steeds groter wordend gebied: een primair duintje heeft zich op de strandvlakte gevormd.
Primaire duinvorming
Doordat Biestarwegras als eerste plantensoort die zich het dichts bij de zee kan vestigen, ervoor zorgt dat er op het strand plekken ontstaan waar zoet regenwater als een bel op het -wat zwaardere- zoute water drijft kan op dit zandige heuveltje met zoet regenwater zaad van Helm kiemen. Helm kan immers alleen onder zoetwateromstandigheden zich vestigen en gedijen. Je ziet zo op enige afstand van de zee en achter de eerste primaire duintjes met alleen Biestarwegras de successie plaatsvinden van primaire duintjes tot duintjes waarin de eerste Helmplanten gedijen. Helm houdt net als Biestarwegras veel zand vast en deze secundaire duintjes groeien al snel verder en worden groter.
Nog meer informatie over de ecologie van Biestarwegras en de relaties met andere organismen en het milieu is te vinden in Weeda, E.J. et al., (2003) Nederlandse oecologische Flora. Wilde planten en hun relaties. Deel 5: 134-135.
Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Meijden, R. van der (2005) Heukels' Flora van Nederland, 23ste druk:
Of met de nieuwste druk van deze flora: Duistermaat, H(Leni) (2020) Heukels' Flora van Nederland, 24ste druk: 279.
Een andere gemakkelijke determinatie is mogelijk met Heijmans, E., Heinsius, H.W. en Thijsse, Jac.P. (1983) Geïllustreerde flora van Nederland, 22ste druk:
Uitspraak (accenten) van de wetenschappelijke naam: Élymus fárctus subsp. bóreoátlanticus.