Reis mee door onze flora. Haagbeuk (SL0270) is een 15-25 m hoge boom uit de Berkenfamilie (Betulaceae), die soms ook wel als struik te vinden is en uitstekend bestand is tegen snoeien en dan ook bijvoorbeeld veel wordt aangeplant als tuinhaag.
Reis mee door onze flora. Met zijn stevige doorns die het dwergstruikje een stekelig karakter geven valt Kattendoorn (SL0877) uit de Vlinderbloemenfamilie op dijkhellingen op. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Vlinderbloemachtigen.
Reis mee door onze flora. Reigersbek (SL1917) uit de Ooievaarsbekfamilie is een tamelijk klein blijvend plantje dat we in grasvelden, akkers en duinen kunnen aantreffen. Het is een eenjarige of tweejarige plant. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.
Reis mee door onze flora. Avondkoekoeksbloem (SL0805) is een vertegenwoordiger van de Anjerfamilie waarvan de witte kroonbladen overdag redelijk gekreukeld zijn, terwijl ze in de avond en nacht mooi open staan. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Een plantensoort die steeds meer ingeburgerd raakt, ook als stoepplant in de stedelijke omgeving is de op een Klaproos lijkende Schijnpapaver (SL5411) uit de Papaverfamilie. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Ranonkelachtigen.
Reis mee door onze flora. Stijve klaverzuring (SL0911) uit de Klaverzuringfamilie heeft ondergrondse dunne worteluitlopers en wortelknolletjes. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Geranium- en Vioolachtigen.
Reis mee door onze flora. De tot bijna een meter hoge planten van Herik (SL1207) uit de Kruisbloemenfamilie tref je aan op akkers, dijkhellingen en in bermen van wegen op voedselrijke kleibodems.
Grote kaardebol als winterwachter. Na de bloei van de Grote kaardebol, wanneer de licht paarse bloemen uit de fraaie bloeiwijzen vallen, blijft de plant nog heel lang staan.
Reis mee door onze flora. Een door de grootte opvallende plantensoort uit de Vetplantenfamilie is Hemelsleutel (SL2358). Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. Aan de in een kluwen bijeenstaande bloemen boven aan de stengel is de Kluwenhoornbloem (SL0295) uit de Anjerfamilie, tijdens de bloei goed te herkennen. Deze soort is ingedeeld bij de hoofdgroep Anjerachtigen.
Reis mee door onze flora. De Linde hoort tot de Kaasjeskruidfamilie. Het meeste komt de Hollandse linde voor. Het is een kruising van Zomerlinde en Winterlinde. Hollandse linde wordt veel aangeplant zowel in de stedelijke omgeving als in het buitengebied bijvoorbeeld langs wegen.