Een zeldzame kleine varen die te vinden is op vochtig tot natte bodem vooral in de duinen is Gelobde maanvaren, Botrychium lunaria. De varen wordt zelden hoger dan 20 cm, heeft een vegetatief, geveerd blad met halve maanvormige bladdelen, en een fertiel blad dat als dubbel geveerde sporofoor met bolvormige sporangia bezet is.
Gelobde maanvaren heeft een verspreiding in de koudere en gematigde streken van zowel het noordelijk als zuidelijk halfrond. Het is derhalve een kosmopoliet. Zijn standplaats is in onze contreien vooral in de duinen op de overgang van het natte, vaak onderwater staande deel van de duinpanvegetatie naar het drogere iets hoger gelegendeel. Op de overgang tussen deze vegetaties vind je dan een strook waarin je Gelobde maanvaren kunt aantreffen. Ook op de noordhellingen in de duinen kun je de varen vinden onder de Kruipwilgen, die daar de vegetatie domineren. De noordhellingen van duinen zijn veel minder gevoelig voor uitdrogen dan de zuidhellingen, die immers in de volle zon geëxponeerd zijn. Vaak zit in de zandige, vochtige tot natte bodem ook wat kelk en leem.
Het Griekse woord 'Botrys' dat 'druif' betekent is te beschouwen als de basis voor de wetenschappelijke soortsnaam 'Botrychium', immers de sporofoor, het fertiele blad, heeft met zijn bolvormige sporangiën wel iets weg van een druiventros. Dat 'lunaria' wijst op het woord 'Luna', afkomstig uit het Latijn, ligt voor de hand, gezien de vorm van de niet-fertiele bladdelen, die op halve manen lijken (met dank aan Jan van Twisk).
Opmerkelijk is dat je binnen de bruine schubben aan de voet van de stengel op de wortelstok al aanwijzingen kunt vinden van de plant die het volgende jaar tevoorschijn gaat komen.
Meer informatie over de ecologie van Gelobde maanvaren en de relaties met andere organismen en het milieu is te vinden in Weeda, E.J. et al., (1985) Nederlandse oecologische Flora. Wilde planten en hun relaties. Deel 1: 29.
Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Meijden, R. van der (2005) Heukels' Flora van Nederland, 23ste druk:
Of met de nieuwste druk van deze flora: Duistermaat, H(Leni). (2020) Heukels' Flora van Nederland, 24ste druk: 67.
Een andere gemakkelijke determinatie is mogelijk met Heijmans, E., Heinsius, H.W. en Thijsse, Jac.P. (1983) Geïllustreerde flora van Nederland, 22ste druk:
Uitspraak (accenten) van de wetenschappelijke naam: Botrýchium lunária