Langs waterkanten of in de natte bodem iets van de waterlijn af kun je de Blauwe waterereprijs vinden. De tot ruim een halve meter hoog wordende planten hebben trossen met blauwe bloemen. Deze trossen staan in de oksels van tegenover elkaar staande bladeren. Meestal staan er dan ook twee trossen tegenover elkaar. De stengels zijn vaak vierkantig en daarbij meestal kaal.
Het areaal van de Blauwe waterereprijs omvat Europa, met uitzondering van het verre noorden van ons werelddeel. Het is een kosmopoliet van de gematigde en warmere streken van het noordelijk halfrond.In vergelijking met de Rode waterereprijs neemt het aantal planten wat af, terwijl de Rode waterereprijs zich uitbreidt.
De naam Veronica is waarschijnlijk afgeleid van de Heilige Veronica die Christus gelaat met een doek afveegde tijdens de lijdensweg naar de Calvarieberg. Volgens de overlevering werd bij het afvegen het gelaat van Christus op miraculeuze wijze op de doek ingeprent. Haar naam is een samenstelling van vera en icon hetgeen 'waar' respectievelijk 'beeld' betekent. De vorm van de bloem van de Blauwe of Rode waterereprijs heeft iets van een gelaat. De plant is altijd in een waterige omgeving te vinden (daar slaat 'aquaticum' op in de wetenschappelijke naam). De toevoeging 'anagallis' wijst op een gelijkenis met de bloem van de Anagallis (=Guichelheil).
Voor meer uitgebreide informatie over de relaties met andere organismen, het milieu en de ecologie van de Blauwe waterereprijs verwijzen wij naar Weeda, E.J. et al., (1988) Nederlandse oecologische Flora. Wilde planten en hun relaties. Deel 3: 219-220.
Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Meijden, R. van der (2005) Heukels' Flora van Nederland, 23ste druk: 539. Of met de nieuwe 24ste druk van deze flora: Duistermaat, L. (2020) Heukels' Flora van Nederland: 657.
Een andere gemakkelijke determinatie is mogelijk met Heijmans, E., Heinsius, H.W. en Thijsse, Jac.P. (1983) Geïllustreerde flora van Nederland, 22ste druk: 874.
Uitspraak (accenten) van de wetenschappelijke naam: Verónica anagállis-aquática
Met dank aan Jan van Twisk voor enige gegevens omtrent de naamgeving van de Blauwe waterereprijs.