Een soort uit de Lipbloemenfamilie met een duidelijk afwijkende bloembouw en wat flets groengeel tot wit gekleurde bloemen is de Valse Salie of Teucrium scorodonia. De plant in zijn geheel lijkt op de Echte salie en dankt daar dan ook zijn Nederlandse en Vlaamse naam aan. De bloeiwijzen zijn bijzonder, niet alleen door de afwijkende bouw van de bloem, eigenlijk zie je alleen maar een grote naar voren gebogen onderlip, maar ook door het ontbreken van schijnkransen. Er staat immers steeds één bloem in de oksel van een klein schutblad en de twee bloemen, ieder naast de vierkante stengel, zijn naar dezelfde zijde gericht.
Areaal: Europees Atlantisch gebied en wel op kalkarme, vrij voedselarme zandgrond van open bos en struikgewas. Ook in duingebied. In Zuid-Limburg vind je de soort op ontkalkte bodem boven de kalksteen. Daar maakt de plantensoort deel uit van de zoomvegetaties langs de bosranden van het plateau die in de loop der millennia zijn ontkalkt en daardoor een zure boden hebben. In die zomen staat dan ook veel Adelaarsvaren, ook een echte zuurindicator.
De soortnaam scorodonia of scordium is afgeleid van het Griekse scorodon dat voor knoflook gold. De plant verspreidt een geur die knoflookachtig is (met dank aan Jan van Twisk).
Voor meer uitgebreide informatie over de relaties met andere organismen, het milieu en de ecologie van Valse salie verwijzen wij naar Weeda, E.J. et al., (1988) Nederlandse oecologische Flora. Wilde planten en hun relaties. Deel 3: 148-149.
Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Duistermaat, H(Leni). (2020) Heukels' Flora van Nederland, 24ste druk: 606.
Een andere gemakkelijke determinatie is mogelijk met Heijmans, E., Heinsius, H.W. en Thijsse, Jac.P. (1983) Geïllustreerde flora van Nederland, 22ste druk:
Uitspraak (accenten) van de wetenschappelijke naam: Téucrium scorodónia