Over ons
Stichting Planten Dichterbij
De websites Flora van Nederland, Florakompas en Flora determineren worden verzorgd door Stichting Planten Dichterbij. De missie van Stichting Planten Dichterbij is een zo breed mogelijk publiek te interesseren voor wilde planten. Onze visie is: meer kennis van en bekendheid met wilde inheemse planten betekent meer betrokkenheid bij de natuur. Planten beleven, bestuderen en begrijpen.
Oprichters
Flora van Nederland "Wilde planten en hun omgeving online" is in 2008 gestart door de biologen Maurice Martens en Herman van Wissen. Het leren determineren en kennen van "planten en hun omgeving" met korte filmpjes, determinatievideo's of video determinaties, is een onderscheidend én uniek onderdeel van deze flora online.
Flora van Nederland heeft geen winstoogmerk en is reclamevrij. Wij streven naar een evenwicht tussen de belangen van onze organisatie en de opbrengst voor onze samenleving waarbij onze gebruikers van de websites en wilde planten kernwaarden zijn. De reacties en terugkoppeling van gebruikers en partners bevestigen de meerwaarde van deze educatieve websites. Wij willen bereiken dat 10 procent van onze gebruikers, door zo nu en dan te doneren, het mogelijk maakt dat Flora van Nederland voor iedereen gratis beschikbaar blijft. Stichting Planten Dichterbij is in 2019 opgericht om deze flora online te bestendigen voor de toekomst.
Maurice Martens, voorzitter Stichting Planten Dichterbij en hoofdredacteur
Herman van Wissen, secretaris Stichting Planten Dichterbij, coördinator en webredacteur
Online Flora
Planten beleven en bestuderen met Flora van Nederland. De website Flora van Nederland is een online zelfstudie systeem samengesteld door enthousiaste plantenliefhebbers. Het is een laagdrempelige bron van kennis over planten en plantengemeenschappen voor iedereen die zich wil verdiepen in onze wilde Flora.
Flora van Nederland is een sectie/partner van de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging. Flora van Nederland beschrijft vooral de inheemse planten en plantengemeenschappen van het Nederlands- en Vlaamstalig gebied in Europa met 608 educatieve determinatie video’s, 898 plantensoorten en duizenden foto's met uitgebreide uitleg en tekeningen van plantenkenmerken, online verspreidingskaarten, leuke berichten en nog veel meer. "Laat planten leven" is ons thema voor 2025.
Leerzame determinatievideo's
Flora van Nederland maakt gebruik van in eigen beheer geproduceerde plantenpaspoorten met unieke determinatievideo's en foto's met uitgebreide uitleg en tekeningen om planten te leren herkennen. De eerste determinatievideo's zijn gemaakt in 2007 als "pollenplant van de week" voor de website Pollennieuws. Dit bleek een schot in de roos en is te beschouwen als het begin van Flora van Nederland. Onze video's blijken ook waardevol voor ondersteuning van natuureducatie, educatieprojecten, onderwijs en cursussen. Inmiddels worden onze determinatievideo's ingezet op enkele Universiteiten, HBO en MBO opleidingen.
Flora van Nederland is gebaseerd op een indeling die grotendeels uitgaat van de Plantengemeenschappen zoals Victor Westhoff en Joop Schaminée die beschreven hebben. Ook naar de waardevolle ecologische gegevens uit de Oecologische Flora van Eddy Weeda et al. , Heukels "Flora van Nederland" R. van der Meijden 23e druk, Heukels' Flora van Nederland, Leni Duistermaat 24e druk (2020), Heimans Heinsius Thijsse "Geillustreerde flora van Nederland" 22e en 23e druk en naar Haveman, R. et al. (2021) Nova Flora Neerlandica, deel 1 Wolfsklauwen, Biesvarens, Paardestaarten en Varens wordt verwezen. Verdere beschrijvingen en foto's van inheemse plantensoorten zijn ook beschikbaar op de sites Wilde-planten van Klaas Dijkstra, Nederlands Soortenregister en Verspreidingsatlas van Floron.
Flora determineren
Met Flora determineren kun je gemakkelijk en leuk aan de slag met plantenkenmerken, zoals bloeiwijzen, bloemvormen en -kleuren, bladranden, bladstanden, bladvormen en stengels. Maak zelf combinaties van plantenkenmerken. Jouw combinatie van kenmerken selecteert de beste match uit meer dan 550 videodeterminaties en laat de plantensoorten zien die hieraan voldoen. Flora determineren met een klik-aan klik-uit systeem is nieuw en volop in ontwikkeling. Wij vragen een bescheiden bijdrage voor deze extra service.
Redactie
De redactie wordt verzorgd door de biologen en plantenkenners Maurice Martens en Gerard Bögemann. Zij hebben meer dan 25 jaar Flora cursussen verzorgd aan de Radboud Universiteit en duizenden studenten wegwijs gemaakt in de Biodiversiteit.
Gerard Bögemann, redactielid met specialisatie educatie en universitair flora onderwijs
Webdesign en ICT
Ton Haex is specialist op het terrein van ICT en Webdesign en is vanaf het eerste uur actief voor websites van Stichting Planten Dichterbij.
Ton Haex bestuurslid Stichting Planten Dichterbij en coördinator Webdesign en ICT.
Foto en Video Editing
Ben Goossens voert de creatieve supervisie uit over de videodeterminaties met specialisme Foto en Video Editing.
Ben Goossens is vanaf 2007 betrokken bij Flora van Nederland en is adviseur beeldmateriaal voor de websites van Stichting Planten dichterbij.
Betrokken personen
Prof. dr. Kees Blom, stimulator Flora van Nederland; Ing. Gerard Bögemann, redactielid plantensoorten, vegetatie en onderwijs; Ben Goossens, aandachtsveld beeldvorming en video-editing; Ton Haex, aandachtsveld webdesign en database beheer; Drs. Jos Alsters, aandachtsveld ontwikkeling database paspoorten "floradatata"; Drs. Stephan Hennekens, aandachtsveld database ontwikkeling en databewerking; Prof. dr. Hans de Kroon, aandachtsveld plantenecologie; Dr. Maurice Martens, oprichter en eindredacteur website Flora van Nederland; Drs. Jacques. van Mastrigt, redactielid plant- insectenrelaties; Drs. Baudewijn Odé, aandachtsveld plantensoorten en bescherming; Drs Eddy Weeda, aandachtsveld Oecologische Flora, Dr. Nils van Rooijen, aandachtsveld vegetaties en ecologie; Prof. dr. Joop Schaminée, aandachtsveld vegetatiekunde; Drs. Herman van Wissen, oprichter, redactielid en coördinator van Flora van Nederland met aandachtsveld conceptontwikkeling.
Archief: Voortgangsoverleg over de verdere ontwikkeling en invulling van Flora van Nederland in 2012
Ervaringen van bezoekers van 2016 t/m 2024
Bezoekers vertellen
Bijgewerkt op 29 oktober 2024