We zien duidelijke verschillen tussen bomen die bruin worden, geel worden of rood worden. En dat is niet toevallig. Er is zelfs een duidelijke verdeling.

Geel wordende bomen zijn vaak van origine Europese soorten, bijvoorbeeld de Zomereik (Quercus robur - foto achtergrond) . Rood wordende bomen zijn vaak afkomstig van continenten waar de opkomst van de winter wat trager gaat, denk maar aan de Amerikaanse eik (Quercus rubra -foto voorgrond) en de Japanse Esdoorn (Acer palmatum). 

Vaak zijn deze soorten echter  wel ingeburgerd in ons land. De niet- Europese soorten zijn gewend om de bladeren minder snel te verliezen dan de Europese soorten. In een zacht "Amerikaans" najaar is de kans groter dat in het bladerdek van de boom (maar ook de bladeren die al wel op de grond liggen) er dieren gaan zitten die schadelijk kunnen zijn voor de boom. Bijvoorbeeld parasieten  die eieren leggen (zoals de kastanjemineermot) die na de winter kunnen uitkomen. Rood is echter geen kleur waar insecten van houden en ze zullen de kleur rood mijden. Rode wordende bomen hebben dus minder last van parasieten dan geel of bruin wordende bomen; een groot voordeel in een "Indian summer".

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 23 oktober 2018, © Flora van Nederland