Persicaria oftewel Duizendknopen (het geslacht Persicaria valt onder de familie van Polygonaceae) zijn bijna overal te vinden. Zeker waar de bodem een beetje is verstoord zijn de planten uit dit geslacht al snel te vinden.

Duizendknopen zoals Perzikkruid (Persicara maculosa) gebruiken wortelstokken om zich klonaal voort te planten maar zeker ook om zich in barre omstandigheden te handhaven. Met het ondergrondse netwerk van vaten kan de plant andere 'individueën' (of spreken we hier van maar één klonaal individu?), in het netwerk in stand houden bij een tekort aan water of licht. Doordat de planten zo stressbestendig zijn, denk maar aan het verwante en altijd altijd vertrapte Gewoon varkensgras (Polygonum aviculare), zijn ze ook moeilijk in bedwang te houden als ze er eenmaal staan. Sommige soorten kunnen zelfs al plaag worden ervaren.

Op de foto staat Adderwortel (Persicaria bistorta). Deze soort is misschien de best gewaardeerde Duizendknoop, met grote opvallende perzikkleurige bloeiwijze. De kronkelige stengel van deze zeldzame soort kronkelt als een adder en is vaak in bossige gebieden te vinden.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 9 juni 2017, © Flora van Nederland