In steden met oude muren, zoals we er in Nederland en België behoorlijk wat hebben, komt een aantal plantensoorten voor dat kenmerkend is voor die oude muren. Heel bijzonder is wel de situatie die we op bijgaande foto kunnen zien en die we hebben gemaakt op 22 mei 2019 in Maastricht.
Op de eerste middeleeuwse stadsmuur die gebouwd is in de jaren na 1229 en die in latere tijden zijn functie als stadsmuur verloor omdat er een tweede veel grotere stadsmuur om de stad is gebouwd in de periode rond 1350, kun je nu prachtige bloeiende planten aantreffen.
Twee bijzondere soorten zijn hier samen in beeld gebracht, namelijk de Muurbloem en het Stengelomvattend havikskruid dat ook wel Maastrichts havikskruid wordt genoemd. Deze twee soorten zijn kenmerkend voor de Muurbloemassociatie, waarin een aantal bijzondere en meer zeldzame plantensoorten verenigd zijn.
Muurbloem bloeit vroeg in de lente zo vanaf begin april en het Stengelomvattend havikskruid bloeit pas later, namelijk vanaf half mei tot en met de maand juni. Dat betekent dat het Lange Grachtje in Maastricht, waar deze foto is gemaakt, in de lente eerst goudgeel kleurt door de massale bloei van Muurbloem en dan daarna felgeel door de overdadige bloei van het havikskruid. Met een beetje geluk, en dat hadden we op 22 mei 2019, kun je zoals te zien is de laatste bloeiende Muurbloem tegelijk aantreffen met een van de eerste bloeiende Stengelomvattende havikskruiden. Deze unieke treffer willen we de gebruikers van Flora van Nederland niet onthouden.

Maurice Martens, 23 mei 2019 © Flora van Nederland.