Aan de lange trossen met gele bloemen herken je de Goudenregen, Laburnum anagyroides, tijdens de bloei. De tot 7 m hoog worden struik groeit met zijn klimmende stam tegen andere bomen, in parken bijvoorbeeld, of zelfs tegen de muur van huizen, bijvoorbeeld in tuinen. De gele bloemen hebben een bruine vlek op de vlag die als honingmerk dient.
De plantensoort is afkomstig uit kalkrijk bergland uit het zuiden van Europa, die als sierplant in parken en tuinen wordt aangeplant. De plant heeft geen uitgesproken voorkeur voor bodem of groeiplaats en is hier en daar ook verwilderd in bosschages aan te treffen; in hoeverre de soort inburgeren kan is niet duidelijk.
Naam
Plinius gebruikte al de benaming Laburnum (anagram van alburnum = rotting). De soortnaam anagyroides wil zeggen lijkend op anagyris hetgeen ook een Mediterrane struikvormige plantensoort is (met dank aan Jan van Twisk voor de uitleg van de naam).
Medisch effect - een waarschuwing
Hou er wel rekening mee dat de Peulvrucht zeer giftig is.
Uitgebreidere informatie over de ecologie van Goudenregen en de relaties van deze soort met andere organismen en het milieu kunnen gevonden worden in Weeda, E.J. et al., (1987) Nederlandse oecologische Flora. Wilde planten en hun relaties. Deel 2: ??
Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Meijden, R. van der (2005) Heukels' Flora van Nederland, 23ste druk: 356-357. Of met de nieuwe 24ste druk van deze flora: Duistermaat, L. (2020) Heukels' Flora van Nederland: 336.
Een andere gemakkelijke determinatie is mogelijk met Heijmans, E., Heinsius, H.W. en Thijsse, Jac.P. (1983) Geïllustreerde flora van Nederland, 22ste druk: 781.
Uitspraak (accenten) van de wetenschappelijke naam: Labúrnum anagyroídes.