Hoewel de Kerst al enige tijd achter ons ligt, zijn veel kerstversierselen nog niet verdwenen. De kerstboom (grote kans dat het een Fijnspar (Picea abies) is) is waarschijnlijk pas net de deur uit, maar de kerstkransen en kerststerren zijn nog overal te zien.
Is het wel eens opgevallen wat voor planten hier allemaal in te vinden zijn. De groene stekelige bladeren en rode bessen van de Hulst (Ilex aquifolia) zijn natuurlijk een gemakkelijk voorbeeld. Meestal zijn deze omgeven met de naalden van sparren of coniferen, de blaadjes en bloemen van Klimop (Hedera helix) en natuurlijk zelfgevonden dennenappels van de Grove Den (Pinus sylvestris). Ook de Kerststerren staan nog overal op de vensterbanken. De rode schutbladen (let op! het zijn geen bloemen, de bloemetjes zitten er midden tussen) houden het ook nog wel een tijdje uit.
De Kerstster is geen Nederlandse plant, maar heeft wel inheemse familieleden zoals Heksenmelk (Euphorbia esula), Cypreswolfsmelk (E. cyparissias) en Amandelwolfsmelk (E. amygdaloides - foto). De rode schutbladen geven het al aan, deze familie is gevaarlijk. Het witte melksap uit de plant is giftig en kan irriterend werken op met name de ogen. Hoewel de plant hier populair is tijdens de koudste dagen, vertoeft het grootste deel van zijn familie in warmere oorden.
Tekst en foto door Nils van Rooijen, 10 januari 2017, © Flora van Nederland