Composieten met witte lintbloemen en een geel hart moeilijk? Tot onze nationale bloem is verkozen Madeliefje, ook wel genaamd Meizoentje. De wetenschappelijke naam van deze plant is Bellis perennis. Een van de vier andere genomineerde soorten was Margriet, Leucanthemum vulgare. Twee andere soorten uit de Composietenfamilie die ook witte lintbloemen en een geel hart hebben en veel voorkomen in ons land zijn Echte kamille, Matricaria chamomilla, en Reukeloze kamille, Tripleurospermum maritimum.

Deze vier ogenschijnlijk sterk op elkaar lijkende soorten zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. Er zijn een paar opmerkelijke en opvallende verschillen tussen deze vier soorten. Als eerste noem ik de grootte: Madeliefje is de kleinste van de vier en wordt niet hoger dan pakweg 15 cm. Margriet is de grootste en kan wel 60 cm hoog worden; de twee kamilles zitten daar met 40 tot 50 cm tussen in. Dat geldt ook voor de grootte der bloemen: Madeliefje heeft de kleinste bloemen in doorsnede tot 2 cm, Margriet heeft de grootste bloemen, tot wel 5 cm doorsnee, en de twee kamilles zitten daar weer tussen in.

Dan vallen ook de bladeren op: Bij Madeliefje staan ze allemaal plat op de grond in een zogenaamde rozet en er staan geen bladeren aan de stengel. Bij Margiet staat een aantal bladeren als rozet bij elkaar op de grond én langs de stengel staat een aantal bladeren verspreid aan die stengel. Kamilles vallen op door hun fijnverdeelde bijna draaddunne bladeren die aan de hele plant te vinden zijn. Voor het onderscheid tussen de twee kamilles moet je goed kijken naar de vorm van het gele hart. Bolt dit op dan heb je de Echte kamille, blijft het vlak dan is het de Reukeloze kamille, maar het gemakkelijkste is om je neus in te schakelen: Echte kamille heeft een sterke zoetige geur, terwijl reukeloze kamille, de naam zegt het al, geen reuk geeft.

Kijk en vergelijk met hulp van onze determinatievideo's:

Madeliefje determineren

Margriet herkennen

Echte kamille ruikt lekker

Reukeloze kamille bestuderen