Nu het volop zomer is valt er nog heel wat te genieten van de pracht van bloeiende wilde bloemen. Opvallend is dat je in de zomerperiode steeds meer kleur ziet komen. Zie je in de lente vooral gele, witte en geelwitte bloemen in het wild, nu zie je ook meer kleuren blauw, rood en roze en paars in de bloemenpracht. Het is goed om daar eens op te letten. 

Hangt dit samen met de andere insectensamenstelling in de zomer in vergelijking tot de lente? Immers naast de geur is de kleur van bloemen minstens zo belangrijk om bezoekers aan te trekken. Die bezoekers dienen voor de wilde planten immers als werkpaarden om te zorgen voor de bestuiving en dus bevruchting van die wilde bloemen.


Opvallende bloeiende soorten in deze periode van het jaar zijn de Kaasjeskruiden. Vooral Groot kaasjeskruid  kun je nu op diverse plekken bewonderen, zoals in bermen van wegen, dijkhellingen en langs spoorwegen. Ook Bont kroonkruid past met zijn roze kleur in dit palet. Als je je richt op blauw als kleur valt vooral Slangenkruid  al snel op. De grote bloemen worden bezocht door onder meer hommels. Maar ook diverse soorten uit het Klokjesgeslacht tonen hun blauwe kleur. Ruig klokje vind je vooral in zomen en bosranden, terwijl Grasklokje en Rapunzelklokje zich meer thuis voelen in graslanden. Ook de Korenbloem lijkt bezig zich uit te breiden, nu er veel meer aandacht komt voor het in stand houden van onze insectenpopulaties. En wat dacht je van de paarse bloeiwijzen van het nauw verwante Knoopkruid ? Is deze tijd niet een geweldig mooie tijd om wilde bloemen te bekijken? Trek erop uit, kom in de wandelbenen en geniet van wat de natuur ons biedt aan wilde bloemen.

We hebben voor jullie een aantal zomerbloeiers in het zonnetje gezet met 94 filmpjes met uitleg hoe je deze planten kunt determineren. Je kunt ze hier vinden.

Maurice Martens, © Flora van Nederland