Hoewel de gele bloemen eigenlijk pas in april of mei verwacht worden, zijn er altijd uitzonderingen. Zoals hier in het Oosterveld in Noord-Holland. Hier steekt de Gewone dotterbloem (Caltha palustris) haar eerste bloemen boven het oppervlakte van de onder water gelopen rietlanden uit.
De Gewone dotterbloem komt van nature voor in vochtige systemen. De zaden zijn zo aangepast dat ze blijven drijven op het water waardoor je de planten vaak langs sloten en kanalen vindt. Maar dus ook midden in weilanden die in de winter onderlopen. Nu is het nog een natte bedoening maar in het voorjaar ziet het er hier heel anders uit. Het Riet (Phragmites australis) zal een stuk gegroeid zijn en de bodem ertussen is inmiddels drooggevallen.
Naast de vele gele bloemen van de Dotterbloem en de Grote ratelaar (Rhinantus angustifolius) zijn er ook de roze bloemen van de Echte koekoeksbloem (Silene flos-cuculi) en die van tal van orchideeën, zoals de Brede orchis (Dactylorhiza majalis ssp majalis), die een bont kleurenpalet van deze rijke veenweides maken. Een vegetatie waardoor je zin krijgt in de lente en die bovendien vernoemd is naar deze vroege aankondiging van het voorjaar: het Dotterbloem-hooiland.
Tekst door Nils van Rooijen, foto door: Jelle Abma, 28 januari 2017, © Flora van Nederland