De Atacama staat in bloei. Deze woestijn in het noorden van Chili is voornamelijk paars gekleurd door de bloemen van zo'n tweehonderd soorten waarvan je een aantal weken geleden niet zou denken dat ze aanwezig waren in het gortdroge kale landschap.
Een zeldzame hoeveelheid regen, aan land gebracht door de orkaan Patricia, was echter voldoende om de langlevende zaden in de bodem tot ontkieming te drijven. In Nederland lijkt droogte doorgaans geen groot probleem voor inheemse soorten. Maar toch zijn er tal van soorten die het maar met weinig vocht moeten doen. Bijvoorbeeld in het kale zand van de duinen en zandverstuivingen, op gebroken asfalt of tussen de keien langs een spoorweg. Het water zakt snel weg en de temperaturen lopen flink uiteen.
Kleine vetplanten zoals Muurpeper (Sedum acre) of Tripmadam (Sedum rupestre - foto) kunnen het beetje vocht dat aanwezig is opslaan in hun dikke succulente blaadjes en tevens zorgen ze er voor dat ze maar weinig water verliezen door verdamping. Als ze eenmaal bloeien veranderen deze soorten ook de Nederlandse 'woestijnen' in bloemenzeetjes.
Tekst en foto door Nils van Rooijen, 2 november 2017, © Flora van Nederland