In de warmere delen van ons land is de hoofdbloei van Krokus al weer voorbij. Wat we in parken en tuinen aangeplant, of verwildert in gazons en bossen zien, kan Gele krokus (Crocus x stellaris), Vroege krokus (Crocus chrysanthus) of Bonte krokus (Crocus vernus) zijn.

Echter de meest verwilderde en een echte Stinsenplant is wel Crocus tommasinianus, Boerenkrokus. Wanneer je deze in je tuin hebt staan is er geen houden meer aan, de plant verspreid zich zeer goed met behulp van zaadslepende mieren aangetrokken door zg.mierenbroodjes. Op de foto staat een detail van de cultivar ‘Ruby Giant’ een donkere vorm de Boerenkrokus. Krokus behoort tot de familie Iridaceae, of Lissenfamilie.

Sommige  soorten bloeien in het voorjaar, maar er zijn er ook die in het najaar bloeien. Bij alle Krokus-soorten vinden we een vruchtbeginsel met één stijl en drie fraai van franje voorziene stempels, geel of oranje van kleur. In de supermarkt vind je de gedroogde stijl en stempels van een krokus aangeboden namelijk als saffraan van de, hoe kan het anders, Saffraankrokus.  Dit is een van de najaarsbloeiende soorten.  Het kost een paar centen, wel  € 20.= per gram, niet eens zoveel goedkoper dan goud, maar je hebt er maar weinig van nodig. De smaak is prettig, aromatisch en bitter. Proef maar eens van de krokussen in je eigen tuin, het geeft een goede indruk van de bijzondere smaak.

Tekst en foto Gerard Bögemann, 15 maart 2017, © Flora van Nederland