Kleine planten kunnen een grote naam hebben. In Nederland zijn orchideeën hier wel een mooi voorbeeld van. Het zijn niet de pompeuze planten (Phalaenopsis spec.) die in de supermarkten te koop zijn en menig vensterbank opfleuren, maar vaak onopvallende planten, die buiten de bloeiperiode (waar, bij een aantal soorten, toch prachtige bloemen te zien zijn) wegvallen tegen de groene achtergrond van de graslanden.
Klavers zijn er in talloze verschillende soorten en maten. Naast de verscheidene Rolklavers (Lotus), Honingklavers (Melilotus) en Rupsklavers (Medicago) is het geslacht Trifolium het grootst. De Witte klaver (Trifolium repens) is waarschijnlijk het bekendst gevolgd door de Rode klaver (Trifolium pratense).
In de Nederlandse venen was het vroeger niet altijd even veilig. Veel boeren lieten hun vee en schapen grazen in de zure venen. Vaak verdwenen er dieren in de moerassen die vroeger veel uitgestrekter waren dan nu.
Wilde plantensoorten van Nederland en België online leren herkennen via kenmerken van planten. Maak zelf combinaties van plantenkenmerken. Jouw combinatie van kenmerken selecteert de beste match en laat de plantensoorten zien die hieraan voldoen.
De Grassenfamilie of Poaceae is een grote familie met veel plantengeslachten en -soorten. Bloeiende grassen zijn goed te herkennen aan een aantal kenmerken die goed zijn waar te nemen.
Kleurrijke en geurende bloemen zijn het ‘uithangbord’ van bloeiende planten om insecten aan te trekken voor de bestuiving en dus bevruchting en voortplanting van de plantensoort. Je kunt dat in de natuur voortdurend zien gebeuren als je er een beetje op let tijdens het wandelen.
De kwelders staan in bloei! Verschillende tinten paars en rood kleuren de grote oppervlakten van de zoutmoerassen langs de Nederlandse kusten. De kwelders zijn met name te vinden aan de oostkanten van de Waddeneilanden (foto: Schiermonnikoog) en de Zeeuwse eilanden. De getijdenverschillen en de beperkte stroming van de zeearmen en de Waddenzee zorgen ervoor dat fijn slik kan ophopen.
Toen tijdens de derde Kerstdag de sneeuw viel bedekte zij opmerkelijk genoeg niet alleen de donker groene takken van naaldbomen en de Hulst (Ilex aquifolium). Ook de sporadisch bloeiende rozen, die nog in de relatief warme tuinen stonden te bloeien werden verrast door het witte kleed.
Gentianen (Gentiana) staan net als de Korenbloem (Centaurea cyanus) bekend om hun prachtige kleur blauw. Het diepe gentiaanblauw valt op tussen de omringende vegetatie. Toch is de kans dat je de soorten van dit geslacht tegenkomt in Nederland niet groot, ze zijn heel zeldzaam.
De plantensoorten uit de grote Ruwbladigenfamilie zijn kruiden die éénjarig of meerjarig kunnen zijn. Ze zijn vaak ruw behaard. De bladeren zijn enkelvoudig tot geveerd en staan verspreid of tegenover elkaar aan de stengels.
In Nederland, het land van de tulpen en de windmolens, hebben we een nieuwe traditie geïntroduceerd die niet alleen de pracht van ons landschap verbetert, maar ook een cruciale rol speelt in het behoud van de natuur. Maai Mei Niet is terug voor 2024.