De Grassenfamilie of Poaceae is een grote familie met veel plantengeslachten en -soorten. Bloeiende grassen zijn goed te herkennen aan een aantal kenmerken die goed zijn waar te nemen.
Het is nu de tijd om naar de duinen te gaan en de bessen van de Duindoorn (Hippophae rhamnoides) te proeven. De fel oranje bes, die natuurlijk alleen aan de vrouwelijke struiken te vinden is, is waarschijnlijk een van de zuurste vruchten die je kan proeven.
Planten reageren op hun omgeving. Het is natuurlijk bekend dat ze op licht reageren en dat sommige planten reageren op beweging, zoals bijvoorbeeld Klein springzaad (Impatiens parviflora). Vaak wordt er zelfs beweerd dat planten kunnen horen en beter groeien onder bepaalde muziek.
Deze nieuwe 24ste druk van de standaard Flora van Nederland biedt de florist een ingang naar de meer dan 2000 plantensoorten die in Nederland in het wild zijn waar te nemen of zijn waargenomen. Met een uitgebreide inleiding over invasieve exoten worden ook aan deze soorten, die in een aantal gevallen onze eigen inheemse flora verdringen, recht gedaan. Immers het is van het grootste belang deze invasieven te herkennen en eventueel te bestrijden.
Wat leeft er in je tuin? De wonderbaarlijke soortenrijkdom van een stadstuin. Renze Borkent ging op tuinsafari en ontdekte meer dan 1.200 soorten in een kleine stadstuin in Almere.
Zwitserse wetenschappers hebben onlangs in de Zwitserse bodem stuifmeel gevonden. Heel erg oud stuifmeel. Het stuifmeel is gefossiliseerd en is terug te leiden naar het Trias, 240 miljoen jaar geleden.
Elke week, het hele jaar door, zijn er eetbare bloemen te oogsten om op je bord te serveren. De vrolijke en inspirerende beeldcolumns in ‘Elke week bloemen op je bord’ nodigen je uit om in je tuin, op je balkon en zelfs in je vensterbank met eetbare natuur aan de slag te gaan.
De groep der Grasachtige planten omvat een drietal grote families, die zich kenmerken door onopvallende bloemen en lange, smalle, 'grasachtige' bladeren. Het zijn de Russenfamilie, de Cypergrassenfamilie en de Grassenfamilie.
Midden in de siertuin van zijn ouders creëerde Arthur een paradijsje waarin groenten welig tieren, een tempel van biodiversiteit en pracht. Hij wil zijn passie voor en plezier in tuinieren graag met je delen. Geïnspireerd op methoden van de permacultuur weet hij op een paar vierkante meter enorm veel te verbouwen.
Hoe laat je de jeugd kennismaken met wilde planten? Die vraag wordt op een bijzonder aangename manier beantwoord in het boek Wilde planten van Geert-Jan Roebers. In voor jonge kinderen prettig taalgebruik worden de plekken behandeld waar je al rondkijkend vertegenwoordigers van onze wilde inheemse flora aantreft.
Bij veel (zoog)dieren zijn we het gewend, een dikke vacht. Maar ook planten kunnen flink behaard zijn, zoals bijvoorbeeld de Kluwenhoornbloem (Cerastium glomeratum) op de foto.