De Witte engbloem, Vincetoxicum hirundinaria, valt op door zijn stervormige vijftallige bloemen, die in bijschermen bij elkaar staan, maar niet in de oksels van de tegenoverstaande bladeren. De bladeren aan de rechtopstaande stengels zijn kort gesteeld, tot 1 cm, driehoekig van vorm, toegespitst en onderin de plant met een hartvormige voet en bovenin met een afgeronde voet. De meerjarige planten, die in bosranden en zomen staan, lijken enigszins verhout aan de voet.
Het areaal omvat Europa tot in Zweden en verder tot in Centraal Azië. Nederland ligt aan de noordwestgrens van het areaal en de soort komt voor op kalkhoudende stenige bodems van enkele gebieden in ons land zoals Zuid-Limburg, de Hollandse duinen, het rivierengebied en Gaasterland. Hij staat ook graag in zomen langs steile droge wanden. Ook in de Ardennen.
De vorm van de twee spitse kokervruchten samen wekken gedachten op aan een zwaluwstaart. Dat vinden we terug in de soortsnaam hirundinaria waarin de wetenschappelijke naam voor Zwaluw (Hirundo) te herkennen is. Ook de naam Vincetoxicum bevat twee duidelijke latijnse woorden: Vincere betekent overwinnen en toxicum is vergif. Vroeger werd bij vergiftiging de wortel(stok) gegeten, waardoor men aan het braken kwam. De op zich zwak giftige plant werd dus als tegengif gebruikt en overwon het eerdere vergif, vandaar Vicetoxicum.
Voor meer uitgebreide informatie over de relaties met andere organismen, het milieu en de ecologie van de Witte engbloem verwijzen wij naar Weeda, E.J. et al., (1988) Nederlandse oecologische Flora. Wilde planten en hun relaties. Deel 3: 102
Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Duistermaat, L (2020) Heukels'flora van Nederland, 24ste druk: 570-571.
Een andere gemakkelijke determinatie is mogelijk met Heijmans, E., Heinsius, H.W. en Thijsse, Jac.P. (1983) Geïllustreerde flora van Nederland, 22ste druk: 959-960. In deze flora wordt de Engbloem ingedeeld in de Zijdeplantfamilie.
Uitspraak (accenten) van de wetenschappelijke naam: Vincetóxicum hirundinária.
Met dank aan Jan van Twisk voor een aantal wetenswaardigheden.
In het Duitse taalgebied: Weisse Schwalbenwurz, Schwalbenwurzgewächse; Kosmos Naturführer (2017). Rothmaler, W. (1981) Exkursionsflora vermeldt als Duitse familienaam Seidenpflanzengwächse en als wetenschappelijke soortsnaam Cynánchum vincetóxicum.