Een opvallend, maar zeldzaam wordend graanakkerkruid is Groot spiegelklokje, Legousia speculum-veneris. De violette vlakke bloemkronen vallen direct op in akkers, die niet sterk bemest worden. Tegenwoordig zijn dit vaak speciaal aangelegde en verarmde akkeronkruidterreinen in natuurreservaten. De pluimen met bloemen geven naast Klaprozen, Korenbloemen en andere typische akkeronkruiden kleur aan dergelijke akkers.
Groot Spiegelklokje, Legousia speculum-veneris (L.) Chaix, uit de Klokjesfamilie of Campanulacea is heden ten dage een vrij zeldzame vertegenwoordiger van de Klokjesfamilie, die op de Rode lijst van beschermde plantensoorten staat.
Op de dunne penwortel ontwikkelt de éénjarige soort een rechtopstaande nogal vertakte stengel en kan daarbij tot tussen de 3 en 4 dm hoog worden. De bladeren staan verspreid aan de stengel en vertakkingen; ze zijn eirond tot langwerpig en enigszins gegolfd.
Het areaal van Groot spiegelklokje omvat het midden en zuiden van Europa en Azië. Het staat op kalkhoudende en wat vochtige bodem in Zuid-Limburg, langs de rivieren en op Zuid.Beveland op niet en wel bewerkte graanakker-bodems en in aangrenzende ruigten. Veranderende landbouw heeft veel bijgedragen aan de huidige achteruitgang. Ook wordt het als tuinplant aangeplant, maar dan is het meestal een variant met witte bloemen.
Groot spiegelklokje is vanaf 2017 beschermd door de wet natuurbescherming. De fraaie soortsnaam speculum-veneris betekent letterlijk vertaald spiegel van Venus.
Als u geïnteresseerd bent in meer uitgebreide gegevens over de ecologie van Groot spiegelklokje, de relaties met andere organismen en het milieu, dan vindt u dat in Weeda, E.J. et al., (1991) Nederlandse oecologische Flora. Wilde planten en hun relaties. Deel 4: 17.
Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Meijden, R. van der (2005) Heukels' Flora van Nederland, 23ste druk:
Of met de nieuwste druk van deze flora: Duistermaat, H(Leni). (2020) Heukels' Flora van Nederland, 24ste druk: 733.
Een andere gemakkelijke determinatie is mogelijk met Heijmans, E., Heinsius, H.W. en Thijsse, Jac.P. (1983) Geïllustreerde flora van Nederland, 22ste druk:
Uitspraak (accenten) van de wetenschappelijke naam: Legóusia spéculum-venéris