Gevlekte rupsklaver, Medicago arabica, is een van de drie geelbloeiende armbloemige Rupsklaversoorten. Heel kenmerkend zijn de donkerbruine tot zwarte vlekken midden op de deelblaadjes. De planten zijn te vinden in bermen en op dijkhellingen. Vooral op pas bewerkte of opgehoogde dijken kun je de soort als pionier vinden.
Gevlekte rupsklaver heeft een verspreidingsgebied dat zich uitstrekt rondom de Middellandse Zee en langs de Atlantische kust tot en met de Britse eilanden. De noord-oostgrens van zijn areaal loopt door Nederland. Algemeen komt de soort voor in het kustgebied van België tot en met de provincie Noord-Holland. Verder is ze algemeen in het rivierengebied. De soort tref je aan op goed waterdoorlatende wegkanten en bermen en dijkhellingen. Als pioniersoort vestigt de Gevlekte rupsklaver zich op bewerkte en verhoogde dijkhellingen. Gevlekte rupsklaver komt volgens de Veldgids Plantengemeenschappen van Nederland (Schaminée, J. et al., 2010: pp. 236) voor in een variant van de Kamgrasweide (16Bc1) op kleiige dijken in Zuid-West Nederland. Verder is de soort in België en Nederland meestal enkel adventief aan te treffen.
Leuke weetjes zijn de volgende: het is mogelijk dat Rupsklaver (Grieks Mèdikè) door de Mediër Darius op zijn veroveringstocht naar Griekenland is meegebracht naar Europa. Vanwege de stekelige de vruchtvormen hebben de Rupsklavers ook wel tot de bijnaam 'doornenkroon' geleid. De soortsnaam 'arabica' wijst op de herkomst van de plantensoort uit het oostelijk deel van het mediterrane gebied.
Uitgebreidere informatie over de ecologie van Gevlekte rupsklaver en de relaties van deze soort met andere organismen en het milieu kunnen gevonden worden in Weeda, E.J. et al., (1987) Nederlandse oecologische Flora. Wilde planten en hun relaties. Deel 2: 136.
Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Duistermaat, L (2020) Heukels'flora van Nederland, 24ste druk: 349.
Een andere gemakkelijke determinatie is mogelijk met Heijmans, E., Heinsius, H.W. en Thijsse, Jac.P. (1983) Geïllustreerde flora van Nederland, 22ste druk: 758.
Uitspraak (accenten) van de wetenschappelijke naam: Medicágo arábica
Met dank aan Jan van Twisk voor een aantal gegevens betreffende de bouw der samengestelde bladeren en de naamgeving.