Boswederik, Lysimachia nemorum, is een plant van zeer natte bodems en de randen van bronnen en beken in loofbossen. Je zou het bijna een waterplant kunnen noemen. De tere planten hebben tegenoverstaande eironde bladeren en vallen tijdens de bloei op door hun stralend gele bloemen, die op heel dunne stelen staan die in de oksels der bladeren ontspruiten. Regelmatig liggen die dunne stelen, die meestal langer zijn dan de lengte van het blad op de bovenkant van de bladeren.
Boswederik heeft het westen van Europa als areaal, maar niet de noordelijke, te koude, streken. Hij komt voor van het noorden van Spanje, Galicië, tot in het westen van Noorwegen. In Nederland en België is het areaal nogal versnipperd, gezien de eisen die de soort stelt aan zijn standplaats. Zijn biotoop is immers nogal gebonden aan natte, wat voedselrijke bodems vooral in brongebieden en langs de beekjes met snel stromend water die daaruit ontspringen. Zo hebben we de soort aangetroffen in het Bunderbos ten noorden van Maastricht, een typisch bronnetjesbos, waar het beeldmateriaal voor dit plantenpaspoort verzameld is.
Als meerjarige soort overwintert de Boswederik op zijn standplaatsen, vooral ook doordat de temperatuur in de winter op de kwelwater plaatsen en de bronnen aan de hoge kant blijft. Bron- en kwelwater hebben namelijk een temperatuur van ongeveer 9 tot 10 graden Celsius doorheen het hele jaar, ook in de winter. Deze temperatuur van ongeveer 10 graden is de gemiddelde temperatuur in onze contreien doorheen het hele seizoen. Door de opwarming van het klimaat, zal deze gemiddelde temperatuur op den duur een beetje kunnen stijgen.
Voor meer uitgebreide informatie over de relaties met andere organismen, het milieu en de ecologie van Boswederik verwijzen wij naar Weeda, E.J. et al., (1988) Nederlandse oecologische Flora. Wilde planten en hun relaties. Deel 3: 66.
Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Meijden, R. van der (2005) Heukels' Flora van Nederland, 23ste druk: 455. Of met de nieuwste druk van deze flora: Duistermaat, H(Leni). (2020) Heukels' Flora van Nederland, 24ste druk: 566.
Een andere gemakkelijke determinatie is mogelijk met Heijmans, E., Heinsius, H.W. en Thijsse, Jac.P. (1983) Geïllustreerde flora van Nederland, 22ste druk:
Uitspraak (accenten) van de wetenschappelijke naam: Lysimáchia nemórum