Deze uitgave is samengesteld ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. De hoofdmoot van het boek wordt gevormd door de soorten. In het boek worden de meest algemene paddenstoelen, mossen, planten, vogels, zoogdieren, insecten, reptielen, amfibieën en vissen behandeld .
Op een gegeven moment begin je een gebied te leren kennen. Je weet waar de soorten staan en vaak is het niet moeilijk om dezelfde soort in het volgende jaar weer te vinden. Maar stiekem verandert er een heleboel, zelfs op een plek waar je geregeld komt.
We zien duidelijke verschillen tussen bomen die bruin worden, geel worden of rood worden. En dat is niet toevallig. Er is zelfs een duidelijke verdeling.
Maart is de eerste maand van de meteorologische lente. De gemiddelde temperatuur is, gemeten over een lange periode, ongeveer 5,8 graden Celsius. Je ziet dan ook dat de plantenwereld duidelijk actief aan het worden is. Niet alleen de bolgewassen in tuin of park priemen boven de aarde uit, maar je ziet ook allerlei bloemen tevoorschijn komen.
Al weer enige tijd, maar vooral op stormachtige herfstdagen zien we vruchten uit loofbomen weg dwarrelen. Het gaat dan vooral om Linde (Tilia), Haagbeuk (Carpinus betulus) en zoals hier op de foto van Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus).
Planten zijn worden alom gewaardeerd. In de naamgeving zien we tal van positieve referenties naar het uiterlijk of het gebruik van de plant. Denk maar aan woorden als 'fraai', of 'schoon'.
Deze maand was de op één na warmste november ooit gemeten. Hoewel er vaak wordt gedacht dat hoge temperaturen er voor zorgen dat planten langer kunnen bloeien geldt dit niet voor alle soorten.
De grote Rozenfamilie of Rosaceae omvat kruiden, struiken en bomen. De bladeren staan meestal verspreid aan de stengels, takken en twijgen en hebben aanvankelijk steunblaadjes die al vrij snel afvallen.
Het is een stormachtige zaterdagochtend. Twintig deelnemers van de IVN wildeplantencursus verzamelen zich in het Westerveldse Bos voor de traditionele winterwandeling. Het is niet koud, maar de wind waait hard en de grond ligt bezaaid met twijgen. Af en toe kraakt het vervaarlijk.
Er wordt door het ontwikkelteam al enkele maanden hard gewerkt onder de motorkap van Waarneming.nl. Een technisch gezien pittige klus met een flinke impact: alle waarnemingen uit Nederland en België komen naar Observation.org!
De winter is een moeilijke periode voor planten. Veel planten zorgen er dan ook voor dat ze de winter goed doorkomen of deze zelfs kunnen ontwijken. Eenjarige planten ronden hun leven af voor de kou intreedt en zorgen ervoor dat de zaden veilig in de grond zitten. Meerjarige planten moeten de winter echter doorstaan.