Als je van wilde orchideeën houdt, hoef je vanaf 8 maart jongstleden niet meer het veld in. Je kunt net zo goed het boek “Orchideeën van de BENELUX” van Karel Kreutz op je schoot nemen, en een regionale- of buitenlandse kijk-reis maken.
Een van de schoonheden van onze vochtige tot natte graslanden en moerassen is Pinksterbloem. Zet een paar Pinksterbloemen in een vaasje en bestudeer deze prachtige plant eens van dichtbij.
"iNaturalist: waarnemingen determineren en delen in een handomdraai" Mijn telefoon beschikt over een goede camera en ik fotografeer dan ook het hele jaar door allerlei planten. Deze waarnemingen vulden mijn computer, totdat ik eindelijk ‘de tijd’ zou hebben om al die foto’s uit te zoeken. Maar ja, wanneer is dat? Zonde, want die foto’s zijn een bron van gegevens.
Met Flora determineren kun je gemakkelijk en leuk aan de slag met plantenkenmerken, zoals bloeiwijzen, bloemvormen en -kleuren, bladranden, bladstanden, bladvormen en stengels.
Het is nu de tijd om naar de duinen te gaan en de bessen van de Duindoorn (Hippophae rhamnoides) te proeven. De fel oranje bes, die natuurlijk alleen aan de vrouwelijke struiken te vinden is, is waarschijnlijk een van de zuurste vruchten die je kan proeven.
Onze stoepen en straten bieden best leuke inheemse planten om van te genieten; immers de natuur weet altijd wel weer een plekje te vinden en een zaad heeft niet veel nodig om te kiemen en uit te groeien tot een wat groetere plant. Laat "onkruid" je verbazen.
Dat planten vaak maar weinig nodig hebben om te groeien zien we overal om ons heen. Denk maar eens aan soorten zoals Muurpeper (Sedum acre), een plantje dat op kale steen lijkt te groeien. Maar ook grotere soorten en zelfs bomen lijken soms zomaar uit een muur te komen. Bijvoorbeeld deze Gewone vlier (Sambucus nigra) die uit een eeuwenoude muur lijkt te groeien.
Deze familie kent een aantal geslachten en soorten die wat de habitus, dat is het uiterlijk, betreft soms weinig overeenkomsten hebben, maar op grond van moderne moleculair biologische en genetische inzichten dicht bij elkaar staan in evolutionaire zin.
Langs de oevers van beken, rivieren en stilstaande wateren is vaak Munt (Mentha) te vinden. De paarse of witte lipbloemen van dit geslacht zijn echter niet het meest opvallende aan de plant. De frisse geur van de vluchtige stoffen in de bladeren zijn kenmerkend voor het geslacht. Munt wordt veel in de keuken gebruikt en daar is men altijd op zoek naar meer variatie.
Soms zijn de vruchten nog mooier dan de bloemen. De Wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus) is hier een goed voorbeeld van. De oranje met roze vruchten zijn zo opvallend van kleur en vorm dat struik daar zijn naam aan heeft te danken.
Augustus is van oudsher de Oogstmaand. De langjarige gemiddelde maximum temperatuur van deze zomermaand is 22,5 C over een langjarig gemiddelde 1991-2020, bron KNMI. Voor onze wilde flora is het eveneens een maand waarin veel planten, die eerder met hun bloei begonnen zijn, tot zaadzetting komen.