De redactie van Flora van Nederland hanteert het adagium “De natuur begint bij je voordeur”. Hier word je toch heel blij van: Op de stoep van je voordeur een van de meest bijzondere planten die in Nederland voorkomt.
Planten herkennen is niet altijd even gemakkelijk en zonder loep of zakflora is het soms bijna onmogelijk om soorten te onderscheiden. Het helpt dan ook vaak om al je zintuigen in te zetten om gemakkelijk tot een soort te komen.
Deze tijd van het jaar hoort het grauw te zijn. Alleen het gras en de wintergroene planten als Klimop (Hedera helix) en de naaldbomen zouden het begin van januari moeten opfleuren met enige groene tinten. Dit jaar is het echter anders. Het is warm. Veel te warm.
Overal om je heen zie je paddenstoelen. In allerlei kleuren, vormen en maten. Sommige eetbaar andere weer niet.De meest bekende functie van een paddenstoel, of eigenlijk de schimmel - de paddenstoel is het voortplantingsorgaan van een schimmel - is het opruimen van dood materiaal.
De geslachten en soorten uit de familie Orchideeën zijn overblijvende kruiden met ondergrondse wortelstokken of knollen. De bladeren staan meestal verspreid aan de stengel en hebben een gave bladrand. Soms zijn ze schubvormig.
Op zoek naar vlinders en libellen neemt je mee naar mooie vlinder- en libellengebieden in Nederland. Van de duinen in het westen tot de veengebieden in het oosten en van de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg tot het Lauwersmeer in het noorden: alle provincies komen aan bod.
Dat planten vaak maar weinig nodig hebben om te groeien zien we overal om ons heen. Denk maar eens aan soorten zoals Muurpeper (Sedum acre), een plantje dat op kale steen lijkt te groeien. Maar ook grotere soorten en zelfs bomen lijken soms zomaar uit een muur te komen. Bijvoorbeeld deze Gewone vlier (Sambucus nigra) die uit een eeuwenoude muur lijkt te groeien.
Boekbespreking door Maurice Martens Nova Flora Neerlandica is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging. Het doel is een nieuwe wetenschappelijke flora te verzorgen in de traditie van Flora Neerlandica, een initiatief uit de tweede helft van de negentiende eeuw om de Nederlandse vaatplanten tot in detail te beschrijven. Deze Flora Neerlandica is destijds nooit in zijn geheel tot stand gekomen.
Deze kleine familie omvat kruidachtige windende planten, het geslacht Convolvulus, en een aantal parasitaire eveneens windende planten, het geslacht Warkruid.
Ontdek de natuurlijke kant van Maastricht Het boek ‘Natuurlijk Maastricht’ beschrijft 21 natuurgebieden en parken in de gemeente Maastricht. Diverse aspecten van de natuur in de gemeente Maastricht komen aan bod.