Op een gegeven moment begin je een gebied te leren kennen. Je weet waar de soorten staan en vaak is het niet moeilijk om dezelfde soort in het volgende jaar weer te vinden. Maar stiekem verandert er een heleboel, zelfs op een plek waar je geregeld komt.
Het ene jaar worden de bermen helemaal bleek-geel gekleurd door de bloemen van Koolzaad (Brassica napus) en Raapzaad (Brassica rapa), het jaar erna blijven de bermen voornamelijk groen. Het ene jaar zijn er een paar bloemen te vinden in de Paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) en het jaar erna hangen de takken krom van het gewicht van de bloeiende pluimen. Dit jaar zijn ook andere bloeiende bomen uitzonderlijk: eiken (Quercus), berken (Betula) en beuken (Fagus) hebben sinds 1990 niet zo veel stuifmeel afgegeven. Dit resulteerde de afgelopen weken in auto's geel van het stof. Ook opvallend dit jaar zijn de Knolboterbloemen (Ranunculus bulbosus).
Met name in de regio Nijmegen, waar de soort geen vreemde is maar nooit overheersend was, staan velden nu opmerkelijk vol met de knolboterbloem (foto), die gemakkelijk te herkennen is aan de teruggeslagen kelkblaadjes en het knolletje aan de voet.
Tekst en foto door Nils van Rooijen, 20 mei 2018, © Flora van Nederland