De vroege voorjaarsbloeiers hebben het nu niet gemakkelijk. De sneeuw en koude stellen het voorjaar nog even uit. Zeker in vergelijking met februari 2014, toen er rond deze tijd al Ereprijs (Veronica spec.) in bloei stond, is het nu erg koud en lijken de planten het rustig aan te doen.
De Dotterbloem (Caltha palustris) in het Oosterveld lijkt dan ook een uitzondering. Maar vergis je niet. Schuif maar eens een laag bladeren opzij en je zal al snel veel kleine kiemplantjes of jonge scheuten vinden. Bijvoorbeeld van de Winterakoniet (Eranthis hyemalis).
Deze stinzenplant is een van de vroegst bloeiende planten van ons land. Maar voordat de grote gele bloem boven de bladeren (en de sneeuw) uit kan komen, moet het plantje flink groeien. Pas als de bloem, die direct uit de bol lijkt te komen, boven de strooisellaag uitkomt, kunnen de grote omwindselbladeren gaan fotosynthetiseren en energie uit het zonlicht halen. Onder het strooisel doen ze dit niet, vandaar de bleke stengels. In die donkere omgeving haalt de Winterakoniet de energie om te groeien uit de wintervoorraad in de bol onder de grond.
Tekst en foto door Nils van Rooijen, 5 februari 2017, © Flora van Nederland