De herfst is de tijd van bessen en andere vruchten, die – als de bladeren gaan vallen – allerlei bomen en struiken kleur geven. Rood komt het meest voor en is ook het opvallendst, en dat is natuurlijk juist de bedoeling.
Het meest in het oog springende kenmerk van de plantensoorten uit deze familie is de vorm van de bladeren. Ze bestaan uit drie deelblaadjes en lijken in dat opzicht op de Klaversoorten uit de Vlinderbloemenfamilie.
Waar het afgelopen week over een figuurlijke appel ging, bloeien nu ook de echte appelbomen. Hoewel en supermarkten vol liggen met appels, is de Wilde appel (Malus sylvestris) een relatief zeldzame soort geworden in onze loofbossen.
Klavers zijn er in talloze verschillende soorten en maten. Naast de verscheidene Rolklavers (Lotus), Honingklavers (Melilotus) en Rupsklavers (Medicago) is het geslacht Trifolium het grootst. De Witte klaver (Trifolium repens) is waarschijnlijk het bekendst gevolgd door de Rode klaver (Trifolium pratense).
De maand oktober is van oudsher bekend om zijn bierfeesten, met name de Münchener bierfeesten hebben inmiddels een wereldfaam en trekken duizenden bierliefhebbers.
Planten groeien overal. Op allerlei typen bodems, tussen straatstenen, op andere planten en in het water. Toch is de zeebodem een plek waar planten het moeilijk hebben.
De maand Juni heeft traditioneel de naam Zomermaand. Het is ook de eerste maand van de meteorologische zomer met een langjarige gemiddelde maximum temperatuur van 19,8 Celsius, dat is maar liefst 2,5 graden meer dan mei.
Planten staan nooit zomaar ergens, ook al zou je dat misschien wel denken als je bijvoorbeeld langs de huizen in een straat een Melkdistel, Gehoornde klaverzuring of Straatgras ziet staan. Deze plantensoorten horen thuis in een Plantengemeenschap, die we rekenen tot de Klasse van de Ruderale gemeenschappen. Een veel in Nederland voorkomende plantengemeenschap is de Glanshaver-associatie.
Met de herfst zitten we weer volop in het seizoen van vruchten. Veel soorten in de schappen van groenteboer en supermarkt zijn uit de Rozenfamilie of Rosaceae. Iedereen kent de gewone als Appel, Peer, Kers, Pruim, Braam, Framboos en Aardbei.
Planten en geuren horen bij elkaar. Al eeuwen worden de geurstoffen van planten gebruikt om het eten, het huis of jezelf beter te laten ruiken. Planten geuren ook niet voor niets. De geurstoffen van planten zijn chemische verbindingen die we als mens slechts voor een deel kunnen waarnemen.
In Zuid-Limburg zijn veel bijzondere soorten te vinden. De bloemrijke graslanden, vol met zeldzame orchideeën op die voedselarme kalkrijke bodem zijn misschien wel Nederland's meest soortenrijke plekken.
Bijvoet is voor mij veel meer dan een plant. Het is een herinnering aan een rijk erfgoed dat langzaam verdwijnt. In de volksgeneeskunde speelde Bijvoet een grote rol, maar vandaag is haar kennis bijna vergeten.