Gentianen (Gentiana) staan net als de Korenbloem (Centaurea cyanus) bekend om hun prachtige kleur blauw. Het diepe gentiaanblauw valt op tussen de omringende vegetatie. Toch is de kans dat je de soorten van dit geslacht tegenkomt in Nederland niet groot, ze zijn heel zeldzaam.
En als de plant er al staat, zal het vaak zonder bloem zijn. De verse bloemknoppen van de gentianen zijn zeer in trek bij allerhande grazers. De Kruisbladgentiaan (Gentiana cruciata) op de foto, staat voornamelijk in de Zuid-Hollandse duinen. De bloemknoppen worden meestal vóór het ontluiken al door de talrijke konijnen afgeknabbeld. Voor de plant zelf zal dit geen probleem zijn, echter kan de plant na het afvreten geen zaad meer zetten, waardoor de voortplanting en verspreiding van de Kruisbladgentiaan wordt belemmerd.
Konijnen (maar ook andere grotere grazers) zijn vaak erg nauwkeurig en er worden dan ook nauwelijks planten overgeslagen. Gelukkig blijft er zo nu en dan een staan die de prachtige bloemen kan laten groeien. Gelukkig is de soort ook goed te herkennen zonder bloemen, Kruisbladgentiaan is gemakkelijk te herkennen aan de kruisgewijze groei van de bladeren, zoals de naam al aangeeft. Maar mét bloem zijn ze toch nog net wat opvallender. Ook voor konijnen.
Tekst en foto door Nils van Rooijen, 7 juli 2017, © Flora van Nederland