Voor veel mensen is het een van de eerste blaadjes die ze nu op de grond zien liggen als ze de deur uitstappen. Tenminste voorde stedelingen onder ons. Knalgeel en een aparte waaiervorm. De Japanse notenboom (Ginkgo biloba) is geen wilde plant.

Toch verdient de boom genoemd te worden op deze website. Het is een zeer veel voorkomende boom in de Nederlandse steden en wint nog steeds aan populariteit bij gemeenten omdat het een zeer sterke soort is (een aantal Ginkgo's hebben zelfs de kernbomexplosie in Hiroshima overleefd). De Ginkgo biloba is de enige overgebleven soort in een uitgebreide familie nu langzaam aan het uitsterven is. Tot ongeveer twee miljoen jaar geleden, kwam de boom over het gehele noordelijke halfrond voor, maar dit levende fossiel is aan het verdwijnen. De laatste wilde ginkgo´s zijn alleen nog in het Oosten van China te vinden.

Opvallend zijn de bladeren, die er nog exact zo uitzien als daadwerkelijk fossielen van de soort met een nervatuur die zeer primitief, bijna als die van varens, oogt. In de 18e eeuw werd de boom echter naar Europa gebracht om aangeplant te worden in steden en parken, waar de bomen, die soms gigantisch groot kunnen worden, nog steeds volop te vinden zijn.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 30 november 2016, © Flora van Nederland