Vooral in tuinvijvers valt de Moerashyacint of Snoekkruid, Pontederia cordata, met zijn blauwe bloemen op. De zomerbloeier is geliefd onder vijverliefhebbers en heeft dan ook zijn weg gevonden naar diverse tuinen, van waaruit de soort inmiddels verwildert. Nu vind je haar ook in sloten en singels in het westen van het land. De soort is te beschouwen als een invasieve exoot.
De uit Amerika afkomstige vijver- en tuinplant Moerashyacint of Snoekkruid, Pontederia cordata L., is de enige vertegenwoordiger van de Pontederiafamilie in Nederland. De water- en moerasplant is geliefd bij vijver- en tuinliefhebbers en valt in de zomer tijdens de bloei op door de hemelsblauwe bloemen die in een aar van 8 tot 10 cm zijn gerangschikt bovenaan de stengel.
De bloemen hebben zes bloemdekbladen die kroonbladachtig zijn vanwege hun mooie blauwe kleur. De bloemen zijn tweezijdig symmetrisch en hebben op de bovenste lip een opvallende dubbele gele vlek op de middelste bloemslip. Het onderste deel van de bloem naar de bloembodem toe is buisvormig. De 6 meeldraden zijn met de bloemdekbladen vergroeid. Het bovenstandig vruchtbeginsel heeft maar één vruchtbaar hokje, waaruit zich na bevruchting een nootje ontwikkelt. De ene stijl draagt drie stempels.
De stengel van de meerjarige plantensoort komt te voorschijn uit een ondergrondse wortelstok, die overwintert. Het bovenste deel van deze rechtopstaande stengel is klierachtig behaard.
De bladeren zijn glanzend en donker groen van kleur. Ze zijn groot eirond tot driehoekig en hebben een lange steel die eindigt in een schede. Deze omhult de stengel. De bladvoet kan variëren van hartvormig tot pijlvormig. De min of meer cirkelvormige gebogen nerven zijn goed zichtbaar. De rand van de bladeren is gaaf.
Hier en daar is de Moerashyacint verwilderd en burgert in het Westen van Nederland inmiddels in in sloten en singels.
MM_121231
Moerashyacint is een uit Amerika afkomstige vijver- en tuinplant, die inmiddels hier en daar verwilderd is en is ingeburgerd in sloten, singels en vijvers in het westen van Nederland. Het water van zijn standplaats is altijd voedselrijk.
Snoekkruid
Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Meijden, R. van der (2005) Heukels' Flora van Nederland, 23ste druk: 245. Of met de nieuwe 24ste druk van deze flora: Duistermaat, L. (2020) Heukels' Flora van Nederland: 156.
Voor vijverliefhebbers verwijzen we graag naar Ada Hofman (1983) Het Vijverboek, 4e druk: 83-85.