De Europese lork, Larix decidua, is een naaldverliezende boom uit de Dennenfamlie. Ieder voorjaar loopt de boom uit en produceert dan mooie toefen met wel meer dan twintig lichtgroene naalden op de kortloten. Dan bloeit de boom ook en maakt twee typen kegeltjes. Mannelijk bloeiende respectievelijk vrouwelijk bloeiende. De ontwikkeling van de eicel tot gevleugelde vrucht duurt meer dan een jaar en je vindt dan ook verschillende jaargangen vrouwelijke kegels aan een en dezelfde boom.
De Europese lork, Larix decidua Mill., hoort tot de Dennenfamilie of Pinaceae. Het is een boom die ieder jaar zijn naalden in de herfst afwerpt. De naalden kleuren dan voor het afvallen naar bruin.
In het voorjaar botten de naaldvormige bladeren die in toefen op kortloten staan uit. De frisse lichtgroene bladeren voelen dan heel zacht aan. Ze zijn aan beide zijden gelijk van kleur en hebben geen witte strepen, wat de boom onderscheidt van de Japanse lork, die blauwgroene naalden heeft met twee witte strepen op de onderzijde.
De bomen kunnen een behoorlijke hoogte bereiken tot wel dertig meter. Ze hebben een rechte stam en de schors is grijs van kleur en bestaat uit plaatjes die een beetje vierkant zijn.
Met het uitbotten van de naalden komen ook de kegeltjes tevoorschijn. Er zijn kegeltjes waarin de mannelijk bloeiende bloemen ontstaan en andere kegeltjes waarin de vrouwelijk bloeiende bloemen staan. De bloemen zijn eenvoudig en bestaan uit een schubje met meeldraden waaruit veel pollen of stuifmeel tevoorschijn komt. Dit wordt afgegeven aan de lucht. Het is een windbestuiver. In de vrouwelijke kegeltjes staan de schubben met onderaan een zaadknop. De schubben kleuren aanvankelijk een beetje paars en later bruin. Ze hebben in het midden een uitstekende naald. De schubben staan rechtop en zijn aan de bovenrand niet naar buiten gebogen. Ook dat is een goed onderscheid met de Japanse lork.
De rijping van een vrouwelijk kegeltje duurt meer dan een jaar en de kleur gaat dan naar donker grijs tot zwart.
MM_210527
De Europese lork is een naaldboom die tot te rekenen is tot de vegetaties van het noorden en midden van Europa. In onze streken wordt de boom wel aangeplant in parken, tuinen en ook wel in bossen. Maar meestal wordt de Japanse lork aangeplant.
Het verlies van de naalden is een eigenschap van de Lork, die de boom onderscheidt van de andere soorten uit de Dennenfamilie. Anekdotisch is het volgende verhaal. Ooit tijdens een wintervakantie in Serfaus maakte een vader zijn kind attent op het feit dat er tussen de groene Sparren erg veel naaldbomen stonden die kaal waren. Hij vertelde dat dat het gevolg van de zure regen was en dat dit leidt tot het sterven van de bossen. Ik zat er met gekromde tenen naar te luisteren, want het was natuurlijk onzin, wat hier verteld werd, aangezien het om een gemengd naaldbos ging waarin ongeveer evenveel Sparren als Lorken stonden. Maar ik besloot om m'n snater te houden en niet in te grijpen, die vader zou wel erg afgaan in de ogen van zijn kind, als ik hem erop zou wijzen dat Lorken nu eenmaal ieder jaar hun naalden afwerpen. Hopelijk is het jongetje er later achter gekomen hoe het werkelijk zit met de zure regen en de bossterfte.
Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Meijden, R. van der (2005) Heukels' Flora van Nederland, 23ste druk: 75. Of met de nieuwste druk van deze flora: Duistermaat, H(Leni), (2020) Heukels' Flora van Nederland, 24ste druk: 87.
Een andere gemakkelijke determinatie is mogelijk met Heijmans, E., Heinsius, H.W. en Thijsse, Jac.P. (1983) Geïllustreerde flora van Nederland, 22ste druk:197.
Uitspraak (accenten) van de wetenschappelijke naam: Lárix decídua