Een der meer fijne wilde orchideeën die onze flora rijk is, is de Grote muggenorchis, Gymnadenia conopsea. De plant is een soort van schrale hooilanden en basische bodems zoals je die aantreft op de Waddeneilanden en kalkgraslanden. Deze milieus worden steeds zeldzamer en verdienen het om beschermd te worden. De kleur van de kleine bloemen is lila tot roze en ze staan boven aan de stengel in een aar. De bladeren zijn smal.
Het areaal van de Grote muggenorchis omvat de koele en gematigde zone van het Euraziatisch landmassief. In onze contreien heeft de orchidee een voorkeur voor basische bodems van de Waddeneilanden en is ze te vinden op kalkhellingen in Zuid-Limburg en in België. Ook op hooi- en schraalland is de soort aan te treffen en in de Gelderse vallei vind je ze sporadisch. Ontwatering, zoals verlaging van de grondwaterspiegel ten nutte van agrarisch bedrijf en door vermesting is ze thans ernstig bedreigd.
De wetenschappelijke naam van de Grote muggenorchis komt uit het Grieks. Zo betekent het Griekse woord 'gumnos' naakt en daarbij 'adèn' waarmee een nectar afscheidende klier bedoeld wordt; deze Griekse woorden vormen samen de naam Gymnadenia. De soortsaanduiding conopsea komt van 'konops' en wil inderdaad zeggen dat de bloem van de orchideeënsoort mug-gelijkend is.
Nog meer informatie over de ecologie van de Grote muggenorchis en de relaties met andere organismen en het milieu is te vinden in Weeda, E.J. et al., (2003) Nederlandse oecologische Flora. Wilde planten en hun relaties. Deel 5: 360
Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Duistermaat, L (2020) Heukels'flora van Nederland, 24ste druk: 146.
Een andere gemakkelijke determinatie is mogelijk met Heijmans, E., Heinsius, H.W. en Thijsse, Jac.P. (1983) Geïllustreerde flora van Nederland, 22ste druk:
Uitspraak (accenten) van de wetenschappelijke naam: Gymnadénia conopséa.
In het Duitse taalgebied: Mücken-Händelwurz, Orchideengewächse; cf Kosmos Naturführer (2017). In Rothmaler, W. (1981) Exkursionsflora, heet de soort Grosse Händelwurz.
Met dank aan Jan van Twisk, die informatie heeft aangeleverd onder meer over de oorsprong van de naam en de leefomgeving.