Mei en juni zijn de orchideeënmaanden bij uitstek. Een groot deel van de orchideeën in Nederland beginnen nu te bloeien en de Harlekijn (Anacamptis morio) is al bijna klaar met de bloeiperiode. Het is echter altijd flink zoeken naar deze vaak spectaculair bloeiende planten.
De meeste soorten zijn immers relatief zeldzaam. Dit komt omdat orchideeën zeer kieskeurig zijn. Alles in hun omgeving moet kloppen om te kunnen groeien. Het meest essentieel zijn de schimmels in de bodem. De meeste soorten zijn gebonden aan specifieke soorten schimmels die tussen de wortels van de plant groeien, maar niet overal aanwezig zijn. De orchidee gaat met deze zogenaamde mycorrhiza een specifiek symbiose aan, waarbij de schimmel de plant helpt om aan voedingstoffen te komen. Op de doorgaans schrale gronden waar orchideeën vaak bloeien, zoals kalkgraslanden, is dit vaak ook geen overbodige luxe.
Op de foto staat de Poppenorchis, een zeer zeldzame soort die alleen hier en daar in het zuiden van het land te vinden is. Kijkend naar de bloemen, wordt het al snel duidelijk waar om de plant Poppenorchis heet. De bloemen zien er uit als kleine mannetjes. In andere talen wordt hier ook naar gerefereerd, met in het bijzonder de wetenschappelijke naam: Orchis anthropohora. De 'mens dragende orchis'.
Meer over Orchideeën: bekijk onze plantenpaspoorten met video's
Tekst en foto door Nils van Rooijen, © Flora van Nederland
Eerste plaatsing 13 mei 2019, bijgewerkt op 22 mei 2022