Kleurrijke en geurende bloemen zijn het ‘uithangbord’ van bloeiende planten om insecten aan te trekken voor de bestuiving en dus bevruchting en voortplanting van de plantensoort. Je kunt dat in de natuur voortdurend zien gebeuren als je er een beetje op let tijdens het wandelen. Vlinders, hommels, wilde bijen en honingbijen zijn druk in de weer om nectar te verzamelen om zich mee te voeden, wat vooral geldt voor vlinders, terwijl hommels en bijen het vooral op het pollen of stuifmeel gemunt hebben om daar hun broed mee te voeren.
Het is soms erg leuk om deze actieve dieren te betrappen, die, zonder het te beseffen, met hun arbeid tevens zorgen voor de bestuiving. Sint-Janskruid is zo’n plant met fraaie adverterende bloemen die tijdens zijn bloei druk bezocht wordt. In onze video is dat mooi te zien.
Trouwens, Sint-Janskruid heeft niet alleen geneeskrachtige werking, maar wordt ook bij midzomernachtfeesten rond de 24 ste juni, de feestdag gewijd aan Johannes de Doper, de neef en wegbereider van Jezus Christus, gebruikt om samen met andere kruiden sierkransen te maken die dan gedragen worden. Vooral in Noord-Europa zijn midzomernachtfeesten heel geliefd.

Ga verder naar Sint-Janskruid uit de Hertshooifamilie

Tekst Maurice Martens, bijgewerkt op 3 januari 2023 © Flora van Nederland