Nog steeds zijn de witte compacte schermvormige tuilen van Duizendblad te zien op dijkhellingen en in bermen en ruigten.
Duizendblad, Achillea millefolium L., heeft zijn Nederlandse naam (millefolium dat betekent letterlijk "duizend bladeren") te danken aan het dubbel veerdelige blad, waardoor het lijkt of het uit zeer veel kleine blaadjes bestaat. De plant komt algemeen voor in Europa en Noord-Amerika, heeft een typische op kamille lijkende geur en hoort tot de Composietenfamilie.
De plant wordt 15-50 cm hoog en vormt ondergronds wortelstokken en kan zich op die manier vegetatief verspreiden. Het is een meerjarige soort. Aan de rechtopstaande stengel zitten de bladeren verspreid. Ze zijn van boven behaard. Boven in bloeiwijze vertakt de stengel en vormt een schermvormige tuil of tros.
De kleine hoofdjes, met een omwindsel van een halve cm breed, zitten dicht bij elkaar en vormen als het ware een groot breed scherm. Duizendblad bloeit van kort voor de langste dag in juni tot november met ongeveer vijf witte, soms een beetje naar licht roze neigende lintbloemetjes; de linten zijn niet groter dan 2 mm. De buisbloemen in het midden van het hoofdje zijn geelachtig wit met een zweem van rood.