Even voorstellen: Mijn naam is John Bijl en ik ben de oprichter van het bedrijf Vitro Plus en verantwoordelijk voor de marketing en verkopen. 

Bij Vitro Plus in Burgh-Haamstede worden 200 soorten inheemse en uitheemse varens vermeerderd door middel van Plantenweefselkweek (steriele invitro microvermeerdering) en door middel van een ingenieus sporenzaaiprogramma, twee verschillende technieken dus.
Omdat wij in gesloten gebouwen onder LED kweken kunnen we de ideale omstandigheden voor onze varens creëren.
De varens worden in ruim 60 landen verhandeld en dit jaar zijn dat 32 miljoen mini-varentjes.

De sporen van varens worden gezaaid op steriele turfplugjes en de omstandigheden zijn zo ideaal dat alle sporen ontkiemen, iets dat in de natuur (gelukkig) niet gebeurt.
Anders zouden er wel heel veel varens groeien in onze tuinen.

Wij zijn een commercieel bedrijf maar we richten ons ook op inheemse soorten zoals de beroemde ‘Polypodium vulgare’ oftewel de eikvaren die bij ons in Zeeland veelvuldig voorkomt, in het dorp bij ons in Burgh-Haamstede groeit deze varen bovenin de beroemde en antieke kastanjebomen.

De marketing van varens wordt voor ons een steeds belangrijker aspect.
Wij presenteren graag ons assortiment in een natuurlijke omgeving.
Vandaar onze plannen om, uniek voor Zeeland, de eerste botanische varentuin van ruim 3.000 m2 aan te leggen op de kop van Schouwen in het plaatsje Burgh-Haamstede.
De tuin is gelegen aan de historische RTM trambaan met veel schaduw van bomen, een omgeving waar deze varens zich prima thuisvoelen.
Wij hopen deze tuin met botanische kas (speciaal voor onze tropische soorten) in 2020/2021 te kunnen openen en zullen deze van tijd tot tijd openstellen voor het publiek zodat iedereen van ons mooie assortiment kan genieten.

De afbeelding bij dit bericht geeft een impressie van hoe de tuin gaat worden.

Bekijk ook eens de website van VitroPlus