De Nederlandse flora is geen statische combinatie van planten die toevallig binnen onze grenzen groeien. Het is een komen en gaan van soorten die hier voor kortere of langere tijd vertoeven, afhankelijk van omstandigheden zoals milieu, klimaat en menselijke activiteit.
In de Nederlandse venen was het vroeger niet altijd even veilig. Veel boeren lieten hun vee en schapen grazen in de zure venen. Vaak verdwenen er dieren in de moerassen die vroeger veel uitgestrekter waren dan nu.
Niet alleen mensen kunnen noten op hun zang hebben, maar ook de natuur; zeker in deze tijd van het jaar. Veel bomen en struiken hebben na hun bloei vruchten gevormd en een aantal daarvan zijn noten die niet alleen door dieren, zoals Eekhoorns, worden verzameld maar ook door mensen.
Als je kijkt naar de Klokjesgentiaan, kijk je naar een bloem met een niet zo algemene kleur. Namelijk blauw! Een aantal soorten uit de Gentiaanfamilie dragen de kleur blauw als exotisch uithangbord.
Het vroege voorjaar brengt al veel moois met zich mee. Één van de opvallendste soorten die zich al zo vroeg laat zien is toch wel het speenkruid, ook wel gewoon speenkruid genoemd. In razendsnel tempo bedekken ze grote, voorheen nog kale, oppervlakken in een dik donkergroen tapijt.
De Sleutelbloem (Primula) is een publiekslieveling. In het vroege voorjaar stunten de tuincentra met de verkoop van Primula's in alle kleuren van de regenboog, van donkerpaars tot knalroze. Maar ook in het wild zijn Primula's, -'de eerst bloeienden'-, te vinden.
Nu er geen blad aan de bomen zit, is het toch een mooi moment om de bomen eens te bekijken. De structuur die een een boom een boom maakt is nu onverhuld en in volle glorie te bewonderen.
Planten beleven en bestuderen zonder drempels. Graag delen we een paar ervaringen. "Ik ben bezig met een cursus Flora gegeven door de KNNV. Jullie site raadplegen helpt dan enorm. Echt een aanrader voor iedereen die wat meer over de flora wilt weten."
Het begon als een uit de hand gelopen weddenschap: “Wedden dat je niet alle dorpen van Brabant langs gaat fietsen?”. Uiteindelijk fietste Bram Witvliet in twaalf jaar langs alle plaatsen van Nederland. Eerst voornamelijk op eenvoudige (stads)fietsen, later ook als amateurwielrenner.
De plantensoorten uit de grote Ruwbladigenfamilie zijn kruiden die éénjarig of meerjarig kunnen zijn. Ze zijn vaak ruw behaard. De bladeren zijn enkelvoudig tot geveerd en staan verspreid of tegenover elkaar aan de stengels.
Nu het volop zomer is valt er nog heel wat te genieten van de pracht van bloeiende wilde bloemen. Opvallend is dat je in de zomerperiode steeds meer kleur ziet komen. Zie je in de lente vooral gele, witte en geelwitte bloemen in het wild, nu zie je ook meer kleuren blauw, rood en roze en paars in de bloemenpracht. Het is goed om daar eens op te letten.