Bladeren worden gebruikt om energie op te wekken. Als een soort zonnecollectoren vangen planten het zonlicht op om de energie van het licht om te zetten in suikers die als weer energievoorraad voor de plant dienen door middel van het bekende proces van de fotosynthese.
De meeste soorten zullen er dan ook voor zorgen dat ze eerst energievoorraden aanleggen door groene bladeren te laten groeien, voordat ze hun energie steken in andere aangelegenheden zoals het produceren van bloemen. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. Sommige plantensoorten bloeien eerst voordat ze bladeren laten groeien. Denk maar aan de Sleedoorn (Prunus spinosa). Maar ook lager bij de grond kom je alleenstaande bloemen tegen zonder duidelijk herkenbare bladeren. Klein hoefblad (Tussilago farfara) bijvoorbeeld.
De opvallende gele composieten staan meestal op barre of verstoorde terreinen en vallen hierdoor extra op in het eerste zonnetje van het jaar. Als je beter kijkt zie dat op de bloemstelen, schubvormige bladeren zitten die ook licht kunnen omzetten in energie. Rondom de bloemen zijn echter ook al de opkomende groene bladeren te zien waarmee de plant na de bloei suikers kan produceren die het mogelijk maken om aan het eind van volgende winter weer te bloeien.
Ga verder naar onze plantenpaspoorten met video's van composieten
Tekst en foto door Nils van Rooijen, 14 maart 2018, © Flora van Nederland