Stinzenplanten zijn verwilderde voorjaarsbloeiers - knol-, bol- en wortelgewassen - die vanaf de zestiende eeuw zijn ingevoerd in ons land. Van oorsprong groeiden ze rond kastelen, borgen en buitenplaatsen. Sneeuwklokje en bonte krokus zijn bekende voorbeelden, maar ook winterakoniet, holwortel en bostulp behoren tot deze planten. Medio februari is de ‘Basisgids Stinzenplanten’ verschenen, een prachtige fotogids voor natuur- en tuinliefhebbers. Deze herkenningsgids brengt voor het eerst alle in Nederland bekende stinzenplanten bijeen.

"Dit boek brengt het cultuurhistorische en ecologische belang van stinzenplanten in beeld en laat je kennis maken met deze bijzondere planten en hun mooie omgeving." - Baudewijn Odé | FLORON

De nadruk ligt op de fraaie en gedetailleerde kleurenfoto’s, aangevuld met duidelijke beschrijvingen over onder andere grootte en bloeitijd. Ook bevat het boek volop achtergrondinformatie over historie, ecologie en voorkomen. Het boek sluit aan op de gelijknamige app van dezelfde auteurs.

- 120 algemene soorten Nederlandse stinzenplanten vinden en herkennen
- Met heldere kleurenfoto’s; herkenning in één oogopslag
- Beknopte informatie over historie, ecologie en voorkomen


Heilien Tonckens is een gewaardeerd stinzenflorakenner uit Appelscha. Ze is van jongs af aan gegrepen door wilde- en stinzenplanten en heeft van haar passie haar beroep gemaakt. Zij inventariseert stinzenflora in Friesland en maakt herstelplannen voor stinzenvegetaties op historische locaties.

Wil Leurs is naast zijn werk voor Wetterskip Fryslân een gepassioneerd macrofotograaf. Geboren in Ankeveen deelde hij zijn passie met Evert Boeve, fotograaf van het standaardwerk Stinzenplanten.

Rick Hoeksema is natuurliefhebber en kajakavonturier. Opgegroeid in het Vechtgebied, leerde hij via de KNNV de stinzenflora kennen. Naast zijn werk voor de Waddenzee bij Rijkswaterstaat ontwikkelt hij Natuurapps.

Verkrijgbaar in de boekhandel en via onze partner KNNV uitgeverij

Eerste plaatsing 4 april 2020, aangepast 5 maart 2024