Overal om ons heen komt het groen weer uit de bodem. Het voorjaar is echt begonnen! En met het weelderige groen komen ook de schoffels, harken en maaimachines weer onder het stof vandaan uit de vele schuurtjes van Nederland. De tuin moet namelijk netjes gehouden worden.
Al een paar weken lijkt het alsof veel loofbomen en struiken met de herfst begonnen zijn. Veel blad is snel donkerbruin geworden, maar wat opvalt is dat het blad aan de bomen en struiken blijft hangen.
Langzaam nadert het najaar. De kleuren van bloemen maken langzaam aan plaats voor de kleuren van vruchten en bladeren. Toch zijn er nog zat bloeiende planten te vinden. De Struikhei (Calluna vulgaris) staat volop in bloei en ook de het kleurenspektakel van de kwelders langs de kust staat klaar om uit te barsten.
Een van de meest bijzondere plekken waar bloeiende planten groeien is misschien wel net buiten de kust. Het zoute zeewater is een ongelooflijk moeilijke plek voor planten om te groeien.
Laat een stukje van je gazon wat langer worden, als vrijhaven voor bijen en vlinders. In Groot-Brittannië leerde No Mow May dat je zo al 10 keer meer bijen kunt aantrekken. Een verbluffend resultaat. Een extra goede reden: langer gras is ook beter bestand tegen droogte en hitte.
Soms zijn de vruchten nog mooier dan de bloemen. De Wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus) is hier een goed voorbeeld van. De oranje met roze vruchten zijn zo opvallend van kleur en vorm dat struik daar zijn naam aan heeft te danken.
Nadat 2017 werd afgesloten met de warmste, en waarschijnlijk groenste december ooit gemeten, begint het jaar 2018 met een flinke tweedeling. In het noorden liggen de temperaturen al dagen onder nul en kan er nu, in plaats van tussen de bevroren oevers, nu tussen de bevroren wegbermen geschaatst worden.
Een fenomeen dat vooral van belang is in het voorjaar is dat sommige planten warmte benutten om insecten aan te trekken voor bestuiving en bevruchting. We maken daarbij onderscheid tussen planten die passief de warmtestraling van de zon invangen en planten die actief warmte produceren.
Ook in 2022 dagelijks een ander familielid op de thuispagina van Flora van Nederland. De Nederlandse flora, dat zijn alle wilde en van nature voorkomende plantensoorten, die in ons land te vinden zijn, omvat zo’n 2000 soorten.
Onze onafhankelijkheid geeft ons de vrijheid om keuzes te maken die goed zijn voor onze wilde planten en hun omgeving. Heb je een vraag over een wilde inheemse plant of over een plantengemeenschap, vraag het Maurice van Flora van Nederland.
Veel bomen staan nu in prachtig in bloei. De witte bloesem van de geslachten Prunus en Malus sieren de boomgaarden en straten. Maar het is het zeker waard om eens naar minder opvallende bloeiende bomen te kijken.
De Sleutelbloem (Primula) is een publiekslieveling. In het vroege voorjaar stunten de tuincentra met de verkoop van Primula's in alle kleuren van de regenboog, van donkerpaars tot knalroze. Maar ook in het wild zijn Primula's, -'de eerst bloeienden'-, te vinden.