Steden staan vaak vol met bomen. Veelal worden deze er nu vanuit esthetisch oogpunt geplant en zorgen voor een vriendelijk straatbeeld. Een luxe die met name bij de moderne tijd lijkt te horen. Maar ook lang geleden, werden bomen vaak midden in de stad geplant. 

Niet alleen in parken of aan de randen van wijken, maar ook als begeleiding van straten en natuurlijk van grachten. De bomen zorgen niet alleen voor een prettig straatbeeld, maar zorgden in die tijden ook als bron voor, stookhout, bouwhout en veevoer.

Maar straatbomen hebben ook daadwerkelijk een effect op het leefmilieu van de stadsmens. Zo verlagen bomen de temperatuur in de stad op zomerse dagen en hebben ze een zuiverende werking op de lucht. Zo kan de aanwezigheid van bomen het fijnstofgehalte van de vervuilde stadse lucht met wel 70% verminderen. In de zuidelijke steden zijn het voornamelijk de Platanen (Platanus hispanica) die de straten en pleinen beschaduwen. In onze noordelijkere steden worden met name Linden (Tilia ) en Iepen (Ulmus) aanplant. In Amsterdam alleen al staan er zo'n 350.000, niet alleen maar mooi te wezen.

Tekst en foto door Nils van Rooijen, 31 oktober 2016, © Flora van Nederland