Wat kenmerkt de Nederlandse natuur? Van haring tot knotwilg en van de grote vuurvlinder in Overijssel tot het zinkviooltje in Zuid-Limburg. 'Canon van de Nederlandse natuur' beschrijft vijftig karakteristieke soorten planten en dieren, met aandacht voor bodem en landschap, water en weer en ook de geuren en geluiden van de natuur in Nederland. De canon leidt ons langs klassiekers en staat boordevol weetjes en verrassingen. Een rijk naslagwerk voor elke natuurliefhebber.
“Wat een verrukkelijke weetjes! Kennis is lust, en verdiept ook de beleving van natuur. Dit smaakt naar meer.” - Prof. Frits van Oostrom (voorzitter commissie Canon van Nederland)
Wat is kenmerkend voor de Nederlandse natuur? De grutto natuurlijk, en de zeehond, de populier, het helmgras, maar verder? Ook de Maashagedis, 70 miljoen jaar geleden, tot de recentste aanwinsten: de wolf en de vondelparksluipwesp komen aan bod.
Planten en dieren, landschap, cultuur en historie, moderne natuurbescherming
In elk venster leer je een karakteristieke planten- of diersoort kennen en lees je meer over de context, zoals bodem en landschap, water en weer, geuren en geluiden van de natuur in Nederland. Naast een beschrijving van de eigenschappen en leefomgeving is er aandacht voor de historische en moderne achtergronden, zoals de jacht, visserij of de turfindustrie, de provincies en landschappen van Nederland en bekende biologen en wetenschappers. Ook een inmiddels uitgestorven dier als de maashagedis - in 1778 opgegraven in Limburg - komt aan bod.
Relatie mens en natuur, actualiteit en bewustwording
De canon maakt ons ook bewust van de relatie tussen mens en natuur. Ontdekkers van toen zoals Dodoens, Linnaeus, Antoni van Leeuwenhoek, Jac. P. Thijsse of Niko Tinbergen komen aan bod. Evenals de beschermers van vandaag: ecologen, boswachters en vrijwilligers, die jaarrond de natuur volgen en bijsturen. Hiermee doordringt de canon ons van onze eigen rol en verantwoordelijkheid. En legt de link met de actualiteit. Denk aan de discussie over duurzaamheid, landbouw, stikstof, de bio-industrie, weidevogels, de wolf en exoten.
Een rijk naslagwerk voor elke natuurliefhebber
De canon biedt vijftig op zichzelf staande vensters die tegelijk inzicht bieden op meer. Zo leidt de brugspin ons naar het thema lichtvervuiling, de vliegenzwam naar geestverruiming en de grote groene sabelsprinkhaan naar het belang van stilte voor dier en mens.
'Canon van de Nederlandse natuur' is toegankelijk, speels geschreven en schitterend geïllustreerd.
“Een canon moet ons doen watertanden en stimuleren om er zelf op uit te gaan. Lees - kijk - leer - en vooral: geniet!” - Prof. Frits van Oostrom (voorzitter commissie Canon van Nederland)
'Canon van de Nederlandse natuur' is samengesteld met advies van een redactieteam, bestaande uit Prof. dr. Barbara Gravendeel, dr. Michiel Hooykaas, Elze Polman MSc en Prof. dr. Menno Schilthuizen. Het voorwoord is geschreven door Prof. Frits van Oostrom, voorzitter commissie Canon van Nederland (2005-2007).
Dick de Vos studeerde literatuurwetenschappen en is natuurjournalist, natuurgids en schrijver. Ook geeft hij regelmatig lezingen, cursussen en vogelexcursies. In 2023 verschijnt zijn nieuwste boek Canon van de Nederlandse natuur. Eerder schreef hij onder andere de Veldgids Vogelzang, Wat zingt daar? en Ode aan de nachtegaal, alle genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs in resp. 2017, 2020 en 2021. Dick heeft een brede belangstelling, hij werkte lange tijd als consultant en projectmanager voor verandertrajecten en was ruim tien jaar actief in de locale politiek, onder meer als gemeenteraadslid in Leiden.
Bekijk het inkijkexemplaar via onze partner KNNV uitgeverij
'Canon van de Nederlandse natuur' en 'Kleine natuur' genomineerd voor de Natuurboekenprijs 2024
Aangepast op 19 november 2024