Planten zijn worden alom gewaardeerd. In de naamgeving zien we tal van positieve referenties naar het uiterlijk of het gebruik van de plant. Denk maar aan woorden als 'fraai', of 'schoon'.
De Eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) is natuurlijk op zijn mooist in mei. De witte bloemen sieren het struweellandschap van heggen en bermen en trekken de aandacht van de vliegende insecten.
Nederland telt verschillende soorten van het geslacht Weegbree (Plantago). Voor elke omgeving is er een specifieke weegbree te vinden. In de bermen is er de zeer algemeen voorkomende Smalle weegbree (Plantago lanceolata) terwijl op de platgetrapte paden de Grote weegbree (Plantago major) voorkomt.
Een fenomeen dat vooral van belang is in het voorjaar is dat sommige planten warmte benutten om insecten aan te trekken voor bestuiving en bevruchting. We maken daarbij onderscheid tussen planten die passief de warmtestraling van de zon invangen en planten die actief warmte produceren.
Ontdek de natuurlijke kant van Maastricht Het boek ‘Natuurlijk Maastricht’ beschrijft 21 natuurgebieden en parken in de gemeente Maastricht. Diverse aspecten van de natuur in de gemeente Maastricht komen aan bod.
In het jubileumboekje ‘Van Nature’ ter ere van het 40-jarig bestaan van KNNV Uitgeverij lees je 10 korte verhalen van een greep uit de vele bevlogen natuurliefhebbers met wie de uitgeverij veel samenwerkt.
Langzaam nadert het najaar. De kleuren van bloemen maken langzaam aan plaats voor de kleuren van vruchten en bladeren. Toch zijn er nog zat bloeiende planten te vinden. De Struikhei (Calluna vulgaris) staat volop in bloei en ook de het kleurenspektakel van de kwelders langs de kust staat klaar om uit te barsten.
Planten zijn misschien wel de reislustigste wezens op de planeet. Waar dieren vaak op de plek blijven waar ze het goed hebben, zorgen planten er voor dat hun zaden zo ver mogelijk bij hen vandaan geraken.
Maart is de eerste maand van de meteorologische lente. De gemiddelde temperatuur is, gemeten over een lange periode, ongeveer 5,8 graden Celsius. Je ziet dan ook dat de plantenwereld duidelijk actief aan het worden is. Niet alleen de bolgewassen in tuin of park priemen boven de aarde uit, maar je ziet ook allerlei bloemen tevoorschijn komen.
Toen er in 1845 een vat met cranberry's aanspoelde op het strand van Terschelling, wist men nog niet precies wat men met de rode bessen aanmoest. Al snel dook het de vrucht echter overal op en werd het geroemd om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen.
Kleurrijke en geurende bloemen zijn het ‘uithangbord’ van bloeiende planten om insecten aan te trekken voor de bestuiving en dus bevruchting en voortplanting van de plantensoort. Je kunt dat in de natuur voortdurend zien gebeuren als je er een beetje op let tijdens het wandelen.
Alpine activiteiten vinden in Limburgse kalkgroeven plaats om bijzondere planten uit onze inheemse flora voor de lange termijn veilig te stellen. Zo hebben Abseilers zaden van onder meer de Voorjaarsganzerik geplant op kalkrichels in voormalige kalkgroeven die nu als natuurgebied in beheer genomen zijn door Natuurmonumenten (De Limburger, 26 januari 2021).