Van bestuderen naar begrijpen


Toepassingen

Zwaardherik als groenbemester

Groenbemesting wordt in de akkerbouw ingezet om verschillende redenen. In het winterseizoen is het belangrijk bodemerosie door wind of (regen-)water te voorkomen. Het kan worden toegepast om de bodemstructuur of de bodemvruchtbaarheid (vlinderbloemfamilie -> stikstof) te verbeteren. Na het onderploegen zal de hoeveelheid organische stof en op den duur het humusgehalte worden verhoogd.

lees hier verder ...
Bomen

O dennenboom

De tijd van kerstden en kerstspar en de verwarring over de naamgeving ligt al weer achter ons. We weten dat die verwarring deels is ontstaan omdat we de Duitse tekst van ‘O Tannenbaum, o Tannenbaum’ naar dennenboom vertaald hebben.

lees hier verder ...
Voeding

Cipressen en bessen

Van de grote Cipressenfamilie kennen we maar één soort die inheems is in Nederland, dat is Jeneverbes (Juniperus communis). De vorm van sommige Jeneverbes-struiken doet wel aan de zuilvorm denken van de naamgever van de familie, de Cipressen van het Italiaans-Toscaanse landschap (Cupressus sempervirens).

lees hier verder ...
Lente Tuinen

Welke Sneeuwklokjes in je tuin

Ondanks dat de sneeuwklokjes al lang zijn uitgebloeid heeft het zin nog eens naar deze planten, bijvoorbeeld in de tuin of het parkbos te kijken. Er zijn twee soorten die veel zijn aangeplant, en nadien verwilderd. De meest voorkomende is het Gewoon sneeuwklokje de andere Groot sneeuwklokje (respectievelijk Galanthus nivalis en G. elwesii), beide van de Amaryllidaceae of Narcissenfamilie.

Tekst door Gerard Bögemann, foto Ben Goossens, 2 april 2019, © Flora van Nederland  

lees hier verder ...

Categorieën

Gastbloggers

Jaar