Video Determinatie

Italiaans raaigras - Lolium multiflorum

Niet alleen in gras- en hooilanden, maar ook in allerlei ruderale ruigten kun je het sterk op Engels raaigras lijkende Italiaans raaigras, Lolium multiflorum, vinden. Het gras is forser en kenmerkt zich vooral door de tot wel 10 mm lange kafnaalden aan de kroonkafjes. Alle aartjes met bloemen liggen in een plat vlak en je kunt de as van de bloeiwijze altijd tussen de aartjes door zien.

Klik op een foto voor kenmerk met uitleg:
Verspreidingskaart
Ecologische parameters

Italiaans raaigras, Lolium multiflorum Lam., is een kort levende, maar wel overjarige plantensoort uit de Grassenfamilie, of Poaceae. Soms kan de plant onder zeer gunstige omstandigheden langer overblijven.

De plant lijkt bij eerste aanblik sterk op Engels raaigras en wordt 30-120 (soms tot 180) cm hoog en vormt een minder dichte zode dan Engels raaigras. De stengels staan rechtop; ze zijn over het grootste deel glad, maar bovenaan ruw, net als de as van de platte aar. De bladeren zijn voor het ontplooien nog opgerold. Dit onderscheidt Italiaans raaigras van Engels raaigras, waar de bladeren voor het uitspreiden gevouwen zijn. Ze voelen aan de bovenkant een klein beetje ruw aan. Op de overgang van bladschijf naar bladschede zitten een tongetje en oortjes. Het tongetje (ligula) is tot 1,5 mm lang.

Net als Engels raaigras heeft Italiaans raaigras een platte aar. Opvallend zijn bij Italiaans raaigras de lange kafnaalden van meer dan 5 mm, die bij Engels raaigras ontbreken. De pakketjes met bloemetjes zitten zonder aartjessteel tegen de aar aan en wel zo dat je, als je van voren tegen de aar aankijkt, alle bloemetjes in de aartjes kunt zien. Als je een pakketje uit elkaar peutert, ontdek je dat er aan de buitenkant van het pakketje, waar je aan iedere kant een kelkkafje zou verwachten, geen kelkkafje staat waar het pakketje tegen de spil is aangedrukt. Alleen aan de buitenkant blijkt wel een kelkkafje te zitten. De enige uitzondering is het aartje dat bovenaan op de top van de spil staat: dat heeft twee kelkkafjes. Als je de aar van Raaigrassen vergelijkt met die van Kweek, dan blijken de bloempakketjes precies 90 graden gedraaid te staan op de spil of aaras.

Op ruderale plaatsen slaat het gras gemakkelijk op, maar zich handhaven ligt minder voor de hand. Het wordt ook uitgezaaid in hooilanden of grasakkers.

MM_120225

Hoofdgroep:
Plantenfamilie:
Plantengeslacht:
Raaigras - Lolium
Plantvorm:
gras
Plantgrootte:
0.30 - 1.20 meter
Bloeiperiode:
Bloemkleur:
groen
Bloeiwijze:
aar
Bloemvorm:
grasbloem
Bloemtype:
tweeslachtig
Bloembladen:
1 kelkkafje, 2 kroonkafje
Meeldraden:
3 meeldraden
Vruchtbeginsel:
bovenstandig
Stijlen:
1
Stempels:
2
Vrucht:
graanvrucht of korrel
Zaden:
-
Stengels:
rechtopstaand, ruw
Schors:
-
Bladstanden:
in twee rijen, in zoden
Bladvorm:
lijnvormig
Bladrand:
gaaf
Ondergronds deel:
bijwortelstelsel
Plantengemeenschappen:

Italiaans raaigras komt oorspronkelijk uit Lombardije in Italië en is voor het eerst in het begin van de negentiende eeuw in Schotland ingevoerd. Van daaruit is de zaadteelt naar Engeland en Ierland uitgebreid en werd zaaizaad geëxporteerd naar andere landen in Europa. Later zijn ook Nederland, Denemarken en Duitsland met de zaadteelt begonnen. Het is inmiddels ook verwilderd en komt spontaan voor in gras- en hooilanden, maar ook op allerlei ruderale plaatsen en in ruigten.

De plantensoort 'Italiaans raaigras' komt voor in de volgende plantenassociaties:

Je kunt wel eens exemplaren van Italiaans raaigras vinden die allerlei vergroeiingen vertonen. We noemen dat monstruositeiten.

Nog meer informatie over de ecologie van Italiaans raaigras en de relaties met andere organismen en het milieu is te vinden in Weeda, E.J. et al., (2003) Nederlandse oecologische Flora. Wilde planten en hun relaties. Deel 5: 83.

Het determineren op wetenschappelijke basis kan gebeuren met behulp van Meijden, R. van der (2005) Heukels' Flora van Nederland, 23ste druk: 209. Of met de nieuwe 24ste druk van deze flora: Duistermaat, L. (2020) Heukels' Flora van Nederland: 263.

Een andere gemakkelijke determinatie is mogelijk met Heijmans, E., Heinsius, H.W. en Thijsse, Jac.P. (1983) Geïllustreerde flora van Nederland, 22ste druk: 299.

Uitspraak van de wetenschappelijke naam: Lólium multiflórum